Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Χαιρετισμός στην παρουσίαση του περιοδικού "Σερραϊκά Σύμμεικτα", από την Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.


Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ευχαριστώ του υπεύθυνους της αποψινής εκδήλωσης, που μου δίνουν την ευκαιρία ενός ολιγόλεπτου χαιρετισμού.
Συγχαίρω ταυτόχρονα την «Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών, και ιδιαίτερα τους συντελεστές του περιοδικού «Σερραϊκά Σύμμεικτα», η παρουσίαση του οποίου γίνεται απόψε εδώ, για τον εντοπισμό και την έκδοση των κειμένων πνευματικών ανθρώπων που αναφέρονται σε  μια σημαντική περίοδο της μακρόχρονης ιστορίας των Σερρών.
Μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε, άραγε σήμερα, το μεγαλείο αυτού του τόπου;
Υποταγμένος για αιώνες πολλούς, ως το 1913, σε ξένους δυνάστες, ο Σερραϊκός λαός δεν χάρισε την ψυχή του σε κανέναν, αλλά επαγρυπνούσε συνεχώς. Ούτε κι άφησε τη σκουριά της δουλείας να σκουριάσει το πολύτιμο του «μέταλλο». Οι Σερραίοι είχαμε πάντα στόχους υψηλούς, εκείνους που επέβαλλε η υπέρ-χιλιετής ιστορία μας.
Υπήρξαν ιστορικές στιγμές που ξεπεράσαμε κάθε μέτρο μεγαλουργίας.

Ακριβώς και γι’ αυτό το λόγο παίρνει ιδιαίτερη αξία η συγκέντρωση των άρθρων, από όλα τα επιστημονικά πεδία, των ανθρώπων της εποχής εκείνης, που έβλεπαν και κατέγραφαν τα γεγονότα τον καιρό που διαδραματίζονταν, ανά τους αιώνες. Απαλλαγμένα μάλιστα, από κάθε σκοπιμότητα υστερινή, τα άρθρα αυτά, περιγράφουν το μεγαλείο των Σερραίων, σε μια από τις σπουδαιότερες ιστορικές περιόδους.
Κι είναι ασφαλώς οδοδείκτες και για τους σημερινούς δύσκολους καιρούς, επισημαίνοντας τις αξίες που τροφοδοτούσαν αυτή την ιστορική πορεία της Σερραϊκής Γης, που συγκινεί ιδιαίτερα μια αποτίμηση της.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στο περιοδικό «Σερραϊκά Σύμμεικτα» να βρούμε τα στέρεα βάθρα και του σημερινού, δυσκολότερου αγώνα μας, που με αγωνία αποζητούμε.
Καλή επιτυχία!

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...