Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η Δημοτική Ενότητα Αχινού κατά του κλεισίματος σχολείων


Στο Σιτοχώρι, μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών, βρέθηκαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών «Ο Εμμ. Παπάς» Κώστας Στρίκας και Πασχάλης Στεφάνου, όπου ενημέρωσαν τους Προέδρους των Συλλόγων Γονέων του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου, την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Φ. Γκιοφή, τον Αντιδήμαρχο Βισαλτίας και Δημοτικής Ενότητας Αχινού Δημ. Σταυρίδη, τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Σιτοχωρίου Κων. Κυριακούδη και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Αθανάσιο Μασλαρινό, σχετικά με το μέλλον των δύο σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Αχινού.

 

Ομόφωνα οι παριστάμενοι δήλωσαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε υποβάθμιση της περιοχής με το κλείσιμο σχολείων ή ακόμη και υποβάθμισης αυτών. Δήλωσαν δε, πως θα προχωρήσουν σε όποιες ενέργειες χρειαστεί για να υπερασπισθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Για να δείξουν μάλιστα το πνεύμα ενότητας τους, προσυπέγραψαν την απόφαση  του Τοπικού Συμβουλίου, η οποία έγινε ψήφισμα που υπογράφεται από διακόσιους και πλέον κατοίκους της περιοχής.

 

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

 Από το πρακτικό της αριθμ. 2/2011 της 4-3-2011 Συνεδριάσεως της Τοπικής Κοινότητας ΣΙΤΟΧΩΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΥ  ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ


     Σήμερα την 4η  ΜΑΡΤΙΟΥ  ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ώρα 13:00 μμ.
 Το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας ΣΙΤΟΧΩΡΙΟΥ συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στο Κοινοτικό Κατάστημα Πατρικίου ύστερα από την ΔΥ/1-3-2011 πρόσκληση του Προέδρου που επιδόθηκε σε όλους τους Συμβούλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 παρ. 5 του Ν.3463.
      Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει  νόμιμη  απαρτία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 96 παρ. 2 του του Ν.3463/2006, δεδομένου ότι σε σύνολο 3 Συμβούλων παρόντες ήταν  3 δηλαδή,


                      Παρόντες                                                    Απόντες
     
 ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ       Πρόεδρος
ΑΧΕΛΩΝΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΜΑΝΑΦΗΣ           ΧΡΗΣΤΟΣ

 Ο Πρόεδρος ύστερα από την διαπίστωση ότι υπάρχει απαρτία κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσεως.

 Αριθμός Απόφασης   2 / 2011                   Θέμα:
 Ψήφισμα ενάντια στο πιθανό  
  κλείσιμο σχολείων.

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έθεσε υπόψη του Συμβουλίου τα παρακάτω:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του  Άρθρου 83 εως 91 του Ν/3258/10 Το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας εκφράζει γνώμες και διατυπώνει προτάσεις που  το αφορούν είτε με δική του πρωτοβουλία είτε κατόπιν παραπομπής, από τα αρμόδια όργανα του Δήμου, σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το γεγονός ότι το παραπάνω θέμα έχει μπεί σε δημόσια διαβούλευση παρακαλώ το ΚΣ
να αποφασίσει σχετικά:
Το Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψη την εισήγηση του προέδρου και τις παραπάνω διατάξεις:

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι     Ομόφωνα
1. Να δράσουμε ομαδικά και οργανωμένα ώστε να παραμείνoυν σε λειτουργία τα Σχολεία της Δ.Ε Αχινού.
Έχοντας συναισθανθεί το βάρος της ευθύνης που έχουμε επωμισθεί ως γονείς αλλά και ως κάτοικοι θα αγωνισθούμε ενάντια στο μαρασμό του χωριού μας και κατ' επέκταση στον αργό θάνατο της ελληνικής περιφέρειας. Το Σχολείο, η Εκκλησία και οι τοπικοί σύλλογοι αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ενός χωριού. Χωρίς σχολείο παύουν να υπάρχουν εθνικές επέτειοι, καταθέσεις στεφάνων, ποιήματα, Δοξολογίες προς τιμή των αγωνιστών, παρελάσεις, παραδοσιακοί χοροί, εκπαιδευτικές εκδρομές - προγράμματα, θεατρικές παραστάσεις, συμμετοχή των μαθητών στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναβίωση των παλιών εθίμων.
Η παιδεία δεν είναι προνόμιο των ολίγων, είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας, αναγκαιότητα και Πολιτισμός, απαραίτητη τόσο στα παιδιά που ζουν στα αστικά κέντρα όσο και στα απομακρυσμένα μέρη.
ΖΗΤΟΥΜΕ
Να παραμείνουν τα Σχολεία (Δημοτικό και Γυμνάσιο) όπως έχουν, δεδομένου ότι είναι δυο οργανωμένες σχολικές μονάδες, δεν υπάρχουν προβλήματα υποδομών, υπάρχουν μαθητές που είναι ήδη μεταφερόμενοι.
Να μην υποβαθμιστεί το Δημοτικό Σχολείο Σιτοχωρίου, το οποίο εξυπηρετεί δέκα Δημοτικά Διαμερίσματα.
Αν οι λόγοι είναι οικονομικοί, προτείνουμε την συστέγαση του Δημοτικού και του Γυμνασίου στο κτίριο του Γυμνασίου.
Την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή σας (απέναντι) σ' αυτό το πρόβλημα, όχι μόνο άτυπα αλλά και τυπικά.
Την εισαγωγή του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τέλος επιφυλασσόμαστε για χρήση και άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός μας, ενημέρωσή μας και ενημέρωση της Σχολικής Επιτροπής, αντίδραση και αγωνιστική κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Το ψήφισμα θα σταλεί στην κ. Υπουργό Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, στους Βουλευτές Ν. Σερρων, στον κ. Περιφερειάρχη, στα ΜΜΕ, στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών.
Η παρούσα απόφαση έλαβε  αύξοντα αριθμό  2 / 2011
Αφού συντάχθηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως εξής:

Ο Πρόεδρος                  Τα Μέλη
Ακολουθούν Υπογραφές.
Ακριβές  απόσπασμα
Ο Πρόεδρος  του  Κ.Σ.

Κυριακούδης Κων/νος

Ακολουθούν υπογραφές κατοίκων της πρώην Δημοτικής Ενότητας Αχινού.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...