Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ομιλία για την Ημέρα Λήξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου


Οταν ορίστηκα, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, να εκφωνήσω αυτόν εδώ τον λόγο, προβληματίστηκα πάρα πολύ, για το τι πρέπει να πω αναλογιζόμενος την κατάσταση που περνάει τώρα, η χώρα μας.
Γιορτάζουμε τη λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου και την ημέρα της Πραγματικής Εθνικής Αντίστασης.
Σήμερα, σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση αξιών και αρχών που βιώνουμε αναρωτιόμουνα τι πρέπει να πεί κάποιος;
- για τους ήρωες προγόνους μας, οι οποίοι αντιστάθηκαν 219 ολόκληρες ημέρες, ενώ όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί μαζί άντεξαν μόνο 159;
- για τους 750.000 των Ελλήνων, που έχασαν τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο είτε στις μάχες, είτε στις εκτελέσεις, είτε από τις κακουχίες κατά την τετραπλή κατοχή, είτε στον εμφύλιο σπαραγμό που ακολούθησε;
- Πως μπορεί να αντικρύσει κάποιος και τι να πει στον ιερό κλήρο, ο οποίος θυσιάζεται εκατοντάδες χρόνια για την πατρίδα;
- Πως μπορεί να αντικρύσει κάποιος και τι να πει σε αυτούς τους ανθρώπους, απογόνους των Μακεδονομάχων;
- Αλλά πάνω απ’ όλα, τι θα έλεγα εγώ, μέλος μιας οικογένειας με 11 θύματα σε αυτόν τον πόλεμο και 2 προγόνους Μακεδονομάχους;


- Τι θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος στους τότε ηγέτες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων δήλωναν:
 
Charles De Gaulle:Πρόεδρος τής Γαλλικής Δημοκρατίας : "Αδυνατώ νά δώσω τό δέον εύρος τής ευγνωμοσύνης πού αισθάνομαι γιά τήν ηρωική αντίσταση τού Λαού καί τών ηγετών τής Ελλάδος."
Ιωσήφ Στάλιν Αρχηγός τής Σοβιετικής Ένωσης:
"Επολεμήσατε άοπλοι καί ενικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, διότι εκερδίσαμε χρόνο γιά να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι καί ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε". "Λυπάμαι διότι γηράσκω καί δέν θά ζήσω επί μακρόν διά νά ευγνωμονώ τόν Ελληνικόν Λαόν, τού οποίου ή αντίστασις έκρινε τόν 2ον Παγκόσμιον Πόλεμον."
Αδόλφος Χίτλερ, Αρχηγός τού Γερμανικού κράτους:
"Χάριν τής ιστορικής αληθείας οφείλω νά διαπιστώσω ότι μόνον οί Ελληνες, εξ' όλων τών αντιπάλων οί οποίοι μέ αντιμετώπισαν, επολέμησαν μέ παράτολμον θάρρος καί υψίστην περιφρόνησιν πρός τόν θάνατον..."
ΟυίνστονΤσώρτσιλ, Πρωθυπουργός τής Μεγάλης Βρετανίας:
"Εάν δέν υπήρχε η ανδρεία τών Ελλήνων καί ή γενναιοψυχία τους, ή έκβαση τού Β' Παγκοσμίου Πολέμου θά ήταν ακαθόριστη." "Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οί Ελληνες πολεμούν σάν ήρωες. Τώρα θά λέμε: Οί ήρωες πολεμούν σάν Έλληνες."
 
Φραγκλίνος Ρούσβελτ, Πρόεδρος τών Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής: "Οί Έλληνες εδίδαξαν διά μέσου τών αιώνων τήν αξιοπρέπειαν. Οταν όλος ό κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ό Ελληνικός λαός ετόλμησε νά αμφισβητήσει τό αήττητον τού γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας τό υπερήφανον πνεύμα τής ελευθερίας."
 
- Τι θα μπορούσε να πει ένας ομιλητής σε όλους εσάς, αναλογιζόμενος όλα αυτά, μια τέτοια ημέρα;
 
Αγαπητοί συμπολίτες,
66 χρόνια πέρασαν από την άρνηση μας να υποταγούμε σε μία άλλη χώρα.
Τι έμεινε από τότε;
-μόνο οι νεκροί που άφησαν τα κόκαλά τους στα βουνά της Αλβανίας να κείτονται ακόμη εκεί, διότι η ευγνωμονούσα πατρίδα δεν κατάφερε ποτέ να διαθέσει ένα χρηματικό κονδύλι για την περισυλλογή τους, ενώ ξόδευε αλόγιστα για την ευδαιμονία, ιδιαίτερα κάποιων…
-Έμειναν και…τα τραύματα από την εμφύλια σύρραξη για το ποιος θα προσδέσει τη χώρα στην Δύση η στην Ανατολή, για δήθεν Εθνική ανεξαρτησία, ενώ σήμερα αποδεικνύεται πως η πρόσδεση σε κάποιο «ξένο άρμα» μπορούσε να γίνει χωρίς τόσους νεκρούς !!!
-Μείναμε και εμείς που σήμερα εκφωνούμε λόγους, δηλώνουμε και μιλάμε δεξιά και αριστερά, για εθνική ανεξαρτησία, για την λεβεντιά των προγόνων μας, αλλά…ξεχάσαμε τη δικιά μας.
-Οι ίδιοι, που με διάφορες πολιτικές αποχρώσεις, σπρώχνουμε τη χώρα στα ξένα οικονομικά συμφέροντα, διαλύοντας παράλληλα τις αξίες της ελληνο-ορθόδοξης παράδοσης του λαού.
-Αυτοί, που όταν χρειάστηκε να υπερασπιστούμε το Ελληνικό έδαφος αντί να πολεμήσουμε με τα όπλα που αγοράζαμε λυγίζοντας την εθνική οικονομία, φτάσαμε από το βήμα της βουλής να πούμε ευχαριστώ σε αυτούς, που θα έπρεπε να μας ευγνωμονούν αιωνίως για όσα προσφέραμε ως λαός στην ανθρωπότητα με τη στάση μας και σε αυτόν τον πόλεμο !!!
-Αυτοί, που εκποιήσαμε και εκποιούμε την κρατική περιουσία αντί να τη διαφυλάξουμε σαν να ήταν - είναι ιδιοκτησία μας.
-Αυτοί, που διαλύσαμε το κράτος και που σε λίγο θα αναθέσουμε και τη φύλαξη των φυλάκων μας σε μισθοφόρους σεκιουριτάδες ξένων συμφερόντων.
-Αυτοί που καταδικάζουμε την πλειοψηφία των συνταξιούχων σε συντάξεις πείνας, αλλά οι ίδιοι παραμονές μιας τέτοιας επετείου φέρνουμε νόμο για αναδρομικές αποζημιώσεις, στο πλαίσιο της ¨ισονομίας και ισοπολιτείας ¨ που επιβάλει το σύνταγμα και η ηθική.
Άδικα, λοιπόν πήγε η θυσία τόσων ανθρώπων;
Ευτυχώς υπάρχουν τα παιδιά που τουλάχιστον με τα νιάτα σκορπίζουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Σίγουρα θα είναι καλύτεροι από τη δικιά μας τη γενιά, τη γενιά της αναλήθειας και των φανταστικών αγώνων για το βόλεμα αυτών που πίνουν στην υγεία των κορόιδων .
Δεν μπορεί να γίνουν χειρότεροι.
Ας το ελπίσουμε...
Κυρίες και κύριοι,
Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια στρατιωτική σύρραξη στην οποίαν συμμετείχαν τα περισσότερα έθνη του κόσμου. Για τον πόλεμο αυτό κινητοποιήθηκαν περισσότερο από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, κάνοντάς τον, τον πιο εκτεταμένο πόλεμο στην ιστορία. Οι περισσότερες χώρες που συμμετείχαν, διέθεσαν όλες τις οικονομικές, βιομηχανικές και επιστημονικές τους δυνάμεις στην υπηρεσία του πολέμου και χωρίς κανένα διαχωρισμό των πολιτικών και στρατιωτικών αποθεμάτων. Συνολικά, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς πολίτες, κάνοντας τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, την πιο αιματηρή σύρραξη στην ανθρώπινη ιστορία
Η αρχή του πολέμου θεωρείται η 1η Σεπτεμβρίου του 1939 και ο πόλεμος τελείωσε το 1945 με νίκη των Συμμάχων.
Η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδείχθηκαν οι δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη και ξεκίνησε ένας καινούριος πόλεμος, ο Ψυχρός Πόλεμος, ο οποίος κράτησε για τα επόμενα 46 χρόνια.
Αγαπητοί συμπολίτες,
Αντιμετωπίζοντας σήμερα τις απειλές της οικονομικής κρίσης, της κρίσης αρχών και αξιών πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στις μνήμες των πατέρων μας. Πρέπει να υπερασπίσουμε την παγκόσμια τάξη και ειρήνη, στηριγμένοι στην ασφάλεια και στη δικαιοσύνη, στην αλήθεια και στον ανθρωπισμό, σε έναν νέο πολιτισμό αμοιβαίων σχέσεων που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη Ψυχρών ή θερμών πολέμων.
Κι εμείς οι Έλληνες μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα από όλους τους άλλους, επειδή, όπως είπε και ο ΑΙΣΧΥΛΟΣ, ΜΟΝΟΙ ΕΜΕΙΣ, (ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ, ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ..
Ας σταθούμε προσοχή και ας βροντοφωνάζουμε όπου και όποτε χρειαστεί:
Ποτέ πια πόλεμος!
Ποτέ πια κανενός είδους κατοχή!

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...