Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Η άλωση του κράτους


Η άλωση του κράτους
Από τον Αθ. Μασλαρινό*
Το κράτος έχει αλωθεί από ένα πλέγμα ομάδων, οι οποίες επιδιώκουν ατομικά ή ομαδικά συμφέροντα μέσα σε ένα κλίμα σκληρού ανταγωνισμού, ο οποίος περιέχει ελάχιστα έως καθόλου κριτήρια νομιμότητας. Οι κανόνες αντιμετωπίζονται ως «δυσκολία» προς παράκαμψη, ενώ κάθε πρόβλημα εθνικό ή άλλο θεωρείται «πονοκέφαλος», που αποσπά την προσοχή από  την ιδιοτελή νομή της εξουσίας, τον εκτοπισμό των αντιπάλων –εσωκομματικών και μη- την πελατειακή εξυπηρέτηση και τη διανομή των αθέμιτων εισπράξεων και προμηθειών.

Ο δημόσιος βίος, εδώ και χρόνια, έχει μετατραπεί σε ένα παιχνίδι, όπου ό,τι κερδίζει ο ένας το χάνει ο άλλος, ενώ αδιαφορούμε πλήρως για αμοιβαίες επωφελείς λύσεις, για πολιτικές από τις οποίες θα ωφελούνται όλοι, άλλος λίγο κι άλλος πολύ, ανάλογα με τις ικανότητες του και τα προσόντα του.
Δεν ισχυρίζεται, βέβαια, κανείς πως μεταξύ του πολιτικού κόσμου δεν υπάρχουν –ευτυχώς- και εξαιρέσεις. Ωστόσο το πρόβλημα βρίσκεται, όπως λέει και ο Εμμανουήλ Ροΐδης, στο ότι «οι φαύλοι και οι αγαθοί πράττουν τα ίδια. Η μόνη μεταξύ τους διαφορά είναι ότι οι πρώτοι το κάνουν με χαρά, ενώ οι δεύτεροι το κάνουν χωρίς χαρά.»
Έτσι, έχει δημιουργηθεί η Ελλάδα των «ημετέρων» με ένα μεγάλο, σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος, με μια πανίσχυρη πελατειακά οργανωμένη κοινωνία και μια «κοινωνία των πολιτών» εκτός πελατειακών δικτύων και πολιτικά  αδύναμη.
Και να το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, ότι το πολιτικό και κοινωνικό αυτό «προϊόν» υπήρξε δημιούργημα δικό μας και όχι κάποιων ξένων σκοτεινών δυνάμεων, επειδή όποιος κι αν είναι ο σκοπός των αλλοδαπών δυνάμεων, δεν μπορεί να προχωρήσει ενάντια στη δικιά μας θέληση. Και ασφαλώς καμιά ξένη δύναμη δεν θα έρθει να υπερασπισθεί τα δικά μας, εθνικά και μη συμφέροντα.
Είναι πλέον καιρός να απαλλαγούμε από όσους και ότι μας έχει πληγώσει και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να επαναλάβει τα ίδια λάθη…

* Ο Αθανάσιος Μασλαρινός είναι περιφερειακός σύμβουλος Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...