Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σύσκεψη στην Νιγρίτα για την αντιπλημμυρική προστασία στο Στρυμόνα και στην Κερκίνη


Η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Στρυμόνα και της Κερκίνης, καθώς και η λήψη μέτρων για την αποφυγή ανάλογων φαινομένων στο μέλλον, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου 2012, στις 9 το πρωί , στη Νιγρίτα Σερρών, στο Δημαρχείο Βισαλτίας, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη και παρουσία του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα των πλημμυρών, που ήταν ιδιαίτερα έντονες φέτος στην περιοχή εξ αιτίας των καιρικών φαινομένων, ενώ δόθηκε έμφαση στα προβλήματα που δημιουργεί η υπερχείλιση του χειμάρρου Καστρόλακκα, ο οποίος εκβάλλει στη συμβολή των ποταμών Στρυμόνα και Αγγίτη. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η ανάγκη να καθαριστεί η κοίτη του Στρυμόνα και η μετακίνηση του αγωγού αερίου της ΔΕΠΑ στην περιοχή της Αμφίπολης, ώστε να απελευθερωθεί η κοίτη του ποταμού.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε τη λήψη κοινών δράσεων με τους Δήμους της περιοχής, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα αυτεπιστασίας, με σκοπό τον καθαρισμό των ρεμάτων και την κατασκευή μικρών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει στους Δήμους τον απαραίτητο εξοπλισμό (μηχανήματα) για τον αποτελεσματικό καθαρισμό της κοίτης του Στρυμόνα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε τη σύσταση φορέα διαχείρισης κρίσεων από πλημμυρικά φαινόμενα και τη δημιουργία κλιμακίων ελέγχου των κατά τόπους προβλημάτων στην περιοχή Στρυμόνα-Κερκίνης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αρμόδιοι φορείς έθεσαν το ζήτημα της αποζημίωσης από πλημμύρες στους ακτήμονες αγρότες της περιοχής, που καλλιεργούν σε ζώνες αντιπλημμυρικής προστασίας.
Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα της αναβάθμισης του επαρχιακού οδικού δικτύου Νιγρίτας-Σερρών, με έργα όπως η κατασκευή γέφυρας στη Μαυροθάλασσα, η παράκαμψη του χωριού Σκούταρι και η ολοκλήρωση της παράκαμψης στην Τερπνή Σερρών.
Στη σύσκεψη τέθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της γεωθερμίας με κάθε δυνατό μέσο, όπως π.χ. μέσω της επέκτασης των παραγωγικών μονάδων σπιρουλίνας που καλλιεργούνται στην περιοχή.
Αναφερόμενος στην καταπολέμηση των κουνουπιών, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γιάννης Μωϋσιάδης δήλωσε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης ξεκινά άμεσα και η κατάσταση θα αποκατασταθεί, καθώς μόλις ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο στη σχετική προγραμματική σύμβαση, γεγονός που καθυστέρησε τη διαδικασία, παρά τον εξαιρετικά κατεπείγοντα τρόπο με τον οποίο τα αρμόδια συλλογικά όργανα της Π.Ε.Σερρών εξέδωσαν τις απαραίτητες αποφάσεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωϋσιάδης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πολιτικής προστασίας Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, ο περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε. Σερρών Θανάσης Μασλαρινός, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Γιάντσης, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Μήλιος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Σερρών Αλέξανδρος Φωταρούδης, οι Δήμαρχοι Βισαλτίας Δημήτριος Καλαϊτζής, Εμμανουήλ Παππά Σερρών Βαγγέλης Καλαθάς και Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βισαλτίας Κωνσταντίνος Μπάγκαλας, καθώς και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Κ.Μ. και της Π.Ε. Σερρών.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...