Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα "Δημητρία 2012"

 Tα  ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΤΕΡΠΝΗΣ 2012 γιόρτασε ο Πολιτιστικός και ολόκληρη η Τερπνή στις 25-26 και 27 Οκτωβρίου 2012 με υπέροχες εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, στους Μικρασιάτες της Τερπνής και στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Τερπνής και ολόκληρης της περιοχής, μια απελευθέρωση την οποία ο Πολιτιστικός σύλλογος την τίμησε όλη τη χρονιά του 2012 με ποικίλες εκδηλώσεις, αφού πολλοί τη μπερδέψανε με τη Μάχη στα Πλατανούδια που θα τη γιορτάσουμε το 2013. Είναι χαρά μας που δώσαμε την αφορμή μαζί με τον κ. Σιαμάκη, ηθικό αυτουργό, να μάθουμε όλοι μας τα άγνωστα γεγονότα της τόσο σημαντικής επετείου.


Η παραμονή της γιορτής του Αγίου Δημητρίου ξεκίνησε με την περιφορά της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, τον πανηγυρικό εσπερινό και η συνέχεια για πρώτη φορά φέτος στον αύλειο χώρο της εκκλησίας. Ο μέχρι τώρα εορτασμός την παραμονή περιελάμβανε εκδηλώσεις στην πλατεία, έξω από το κτίριο του συλλόγου. Όμως από φέτος το Δ.Σ αποφάσισε όλες οι εκδηλώσεις να γίνονται στην εκκλησία, η οποία και πανηγυρίζει. Έτσι φυσικά θα συνεχίσουμε και τα επόμενα

χρόνια. Ξεκίνησε η διοργάνωσή μας την Πέμπτη βράδυ με την προβολή του γηροκομείου Τερπνής προς τιμήν του κ. Αναστασιάδη, μια και ο ίδιος προέρχεται από προγόνους Μικρασιατών. Το γηροκομείο που ήδη έχει ξεκινήσει η ανέγερσή του από τα συνεργεία της fibran  από τον Ιούλιο και συνεχίζεται ασταμάτητα μέχρι και σήμερα, ολοκληρώνοντας το ισόγειο και προχωρώντας στον πρώτο όροφο. Μετά την προβολή συνεχίστηκε το αφιέρωμα με την υπέροχη και κατατοπιστική ομιλία του Δρ Σιαμάκη Κων/νου για τη Μικρασιατική καταστροφή και τους Μικρασιάτες της Τερπνής, κάνοντας αναφορά σε ονόματα που ούτε καν οι περισσότεροι γνωρίζαμε ότι ανήκουν στους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για τους αγαπημένους Τερπνιώτες Μικρασιάτες ήταν να τους τιμήσαμε με ένα βιβλίο «ΤΕΡΠΝΗ» μέσω του αντιπροέδρου μας κ. Τερζάκη Αναστάσιου που είναι ο μόνος Μικρασιάτης από το Δ.Σ του συλλόγου, όσους δηλαδή θέλησαν να έλθουν στο βήμα κυρίως εγγόνια των προσφύγων Μικρασιατών που ήλθαν στην Τερπνή το 1922, των οποίων τα ονόματα όλων τιμητικά θα αναφέρουμε την επόμενη βδομάδα, σύμφωνα με τα αρχεία  που μας παρέδωσε ο δόκτορας Σιαμάκης.
Στη συνέχεια χόρεψε πάρα πολύ όμορφα το χορευτικό της Αδελφότητας  Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» με τον πρόεδρό της κ. Κοτζάογλου  να μας μιλά για την προσφυγιά που οι πρόγονοί τους έζησαν, αλλά και για τις πολύ σπουδαίες δράσεις του συλλόγου των Σερρών.
Οι γερακίνες του συλλόγου μας κατόπιν χόρεψαν πολύ όμορφα τους τοπικούς χορούς της Τερπνής. Και τα δύο χορευτικά εμφανίστηκαν υπό τις οδηγίες της υπέροχης χοροδιδασκάλου κ. Μπίμπη Στέλλας και τα συνόδευσε η εξαιρετική ορχήστρα του Τερπνιώτη Παναγιώτη Ζαρίμπα, η οποία έπαιξε αφιλοκερδώς για το σύλλογο και τους οφείλουμε πολλά. Και όχι μόνο έπαιξαν εθελοντικά, αλλά μετά το τέλος των εκδηλώσεων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες έκαναν εκπληκτικό γλέντι για τους φιλοξενούμενούς μας, οι οποίοι δε σταμάτησαν το χορό ούτε για ένα λεπτό. Σας μιλάμε για ένα φίλο, για ένα αδελφό σύλλογο.
Η δεύτερη ημέρα των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ήταν αφιερωμένη στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Τερπνής. Από πολύ νωρίς το πρωί το επίτιμο μέλος μας κ. Γιαχιάς Βαγγέλης, με τον πρόεδρο της Ασπίδας κ. Τουλάκη Χρήστο, τον αντιπρόεδρό μας κ. Τάσο Τερζάκη και το νεαρό βοηθό Ιωάννη Πριάμη έβρασαν τα δύο καζάνια κάστανα για να μοιραστούν σε όλο τον κόσμο. Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε μια υπέροχη ομιλία και πάλι από το Δρ Σιαμάκη για τα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης από τους Τούρκους και ακολούθησαν τα δύο παιδικά και το εφηβικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου μας, κλείνοντας η ημέρα με εκπληκτικά τραγούδια από τη χορωδία, την τόσο όμορφη χορωδία του ΚΑΠΗ ΝΙΓΡΙΤΑΣ με χοράρχη τον κ. Τζένο Δημήτριο. Ο Πολιτιστικός πρόσφερε σε όλο τον κόσμο κάστανα, γλυκό κυδώνι, πίτες, γλυκά και γευστικότατο παραδοσιακό ντόπιο κρασί.
Τις δύο πρώτες ημέρες στην αίθουσα δεξιώσεων της εκκλησίας λειτούργησε έκθεση Ζωγραφικής από το Εικαστικό μας Εργαστήρι, που τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να την περιγράψουν. Εκπληκτικοί πίνακες που σχεδόν όλοι την επισκέφτηκαν και δεν είχαν λόγια για να συγχαρούν τις καλλιτέχνιδες. Ήταν εκπληκτικά έργα, που είχαμε την ευκαιρία να τα θαυμάσουμε.
Το Σάββατο, τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων, ο νεαρός Παπίκας Δημήτρης, γιος του Στέργιου Παπίκα που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, έδωσε μια καταπληκτική παράσταση καραγκιόζη για όλα τα παιδιά που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της Κοινότητάς μας, με γέλιο και σάτιρα αποκαλύπτοντας ένα πηγαίο και μεγάλο Τερπνιώτικο ταλέντο. Έχει πολλά ο νεαρός να δώσει στο μέλλον και θα είμαστε εδώ για να τον καμαρώνουμε.
Παραβρέθηκαν στο τριήμερο και τους ευχαριστούμε:
Ο πανοσιολογιώτατος πατέρας Αυγουστίνος, ο πατέρας Παναγιώτης Δήμου, ο πατέρας Αθανάσιος από Σέρρες, ο πρ. της Κοινότητας Τερπνής κ. Μπάγκαλας Δημήτριος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μασλαρινός Αθανάσιος-πάντα παρών και μας τιμά ιδιαίτερα, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Θόδωρος Βαδικόλιας, Γκουγκούδης Κώστας και Τρούπης Χρήστος, ο τοπικός σύμβουλος κ. Δρούγγος Χρήστος, ο τ. δήμαρχος κ. Δάπης Δημήτριος, ο κ. Αναστασιάδης Δημήτριος, ο Δρ Σιαμάκης Κων/νος, ο Λυκειάρχης Νιγρίτας κ. Ζαρίμπας Παναγιώτης, η  κ Τούλα Μητρούδη, o κ. Γκέκας Παναγιώτης, ο τ. αντιδήμαρχος κ. Χαραλαμπίδης παναγιώτης, οι πρόεδροι των συλλόγων κ. Μερόπη Αγγελάκη από το Δημοτικό Τερπνής, κ. Τουλάκης Χρήστος από την Ασπίδα, κ. Τσελεπής Αλέκος από τους Τερπνιώτες της Θεσσαλονίκης, κ. Νούλης Γιάννης από την Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλ. Θεσ/νίκης, ο κ. Τσερβίστας Μιχάλης πρ. του καπνικού Συνεταιρισμού «ο Βισάλτης», η κ. Δαλαμπούρα από το συλ. Γονέων Λυκείου Νιγρίτας, η κ. Φωτιάδου Στέλλα από το συλ. Γονέων 3ου Δημ. Νιγρίτας, η κ. Βλαχοδήμου Φωτεινή γραμματέας του συλ. Γονέων 1ου Δημ. Νιγρίτας, μέλη του συλλόγου Γυναικών Τερπνής, της φιλοπτώχου Τερπνής, Φιλοπτώχου Νιγρίτας «Ο Σωτήρ», εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Τερπνής, Γυμνασίου και Λυκείου Νιγρίτας και πολύς κόσμος.
Να ευχαριστήσουμε θερμά για όλο το τριήμερο:
Τον ακούραστο πατέρα Παναγιώτη του οποίου η συνεργασία ήταν πολύτιμη και απαραίτητη, όπως και την εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Δημητρίου.
Το διευθυντή του Δήμου μας κ. Καρτερό Μιχάλη.
Τον αντιδήμαρχο κ. Παπαγιάννη Κων/νο για την υλικοτεχνική υποστήριξη εκ μέρους του Δήμου μας.
Το δημοτικό σύμβουλο κ. Τρούπη Χρήστο.
Τον αγαπημένο μας Δρ Σιαμάκη Κων/νο για τις ομιλίες αλλά και για την προσφορά του πολύτιμου αρχείου του, όπου ο κάθε Τερπνιώτης είτε είναι Μικρασιάτης, είτε Θεσσαλικής καταγωγής, Ηπειρώτικης ή ντόπιος ή… μπορεί να έλθει στα γραφεία του συλλόγου για να αναζητήσει ή να βεβαιωθεί για την καταγωγή του.  Ακόμη για τα άλλα πολλά ανεκτίμητα προσωπικά του αρχεία.
Την υπέροχη ορχήστρα που αποτελείται από τους:
Παναγιώτη Ζαρίμπα, Πελιτάρη Δημήτρη, Σωτήρη Φεγγομύτη, Μάγειρα Βασίλειο.
Για την ενδυμασία των χορευτικών μας τις σημαντικότατες χορηγίες των:
κ. Τσίκαλα Βάιου (καφέ Μακεδονία),
κ. Σωτίδη Αθανάσιου και Πέγου Ανοιξιάς (smile market)
Την κ. Πασχαλία Τουλάκη (αρτοποιείο) για τα 3 ταψιά με πίτες.
Τον κ. Γιάννη και κ. Αρχοντούλα Αγγελάκη για τα γλυκίσματα.
Τον ανώνυμο Τερπνιώτη για τα ξύλα για να βραστούν στα καζάνια τα κάστανα
Τους παραγωγούς ντόπιου κρασιού:
κ. Τζεβελέκη Άγγελο, κ. Δούλη Νίκο και Βλαχοδήμου Χρήστο.
Τις κυρίες που μας έφεραν γλυκό κυδώνι:
κ. Σταμούλη Πελαγία, κ. Παλαιομήχα Βασιλική και κ. Διαμαντή Αντωνία.
Από ατυχή γεγονότα δεν έφτασαν στην εκκλησία το γλυκό κυδώνι της τ. προέδρου του συλ. Γυναικών Τερπνής κ. Βασιλείας Μπουφίδου και κ. Τερζάκη Αθηνάς. Είναι σα να μας τα έφεραν.
Τις κυρίες που μας βοηθάνε κάθε μα κάθε χρόνο στην προσφορά στο κοινό των κάστανων και των εδεσμάτων: Την πρόεδρο του συλ. Γονέων Δημοτικού κ. Μερόπη Αγγελάκη – Καραγιάννη. Την τ. πρόεδρο του συλ Γονέων Δημοτικού Τερπνής κ. Νίκη Μπλιόγκαρα. Από το σύλλογο Γυναικών: κ. Μάρθα Διαμαντή και την κ. Κασάπη Ευαγγελία.
Τον γραμματέα της Κοινότητάς μας κ. Καρδαρά Χρήστο του οποίου η συνεργασία ήταν πολύτιμη στο κομμάτι της ανεύρεσης του Μικρασιατικού πληθυσμού, όπως και του κ. Χατζηνικολάου Βασίλειου.
Την κ. Δρούγγου Μαρία και κ. Βαγγέλη Δρούγγο για τα κυδώνια.
Την κ. Βλαχοδήμου Φωτεινή για τη σημαντικότατη βοήθεια.
Τον κ. Αγγελάκη Μιλτ. Χρήστο.
Τις οικ. Λιάτα και Παγώνη.
Τις νεαρές γερακίνες μας:  Πασχαλία κοντού, Κυπαρισσία Στεφανή και Ελευθερία Ίταλα.
Τέλος τα κανάλια ΔΙΚΤΥΟ, ΤVS και ΕΠΙΛΟΓΕΣ, τους δημοσιογράφους κ. Μασλαρινό Αθανάσιο και κ. Όλγα Σμάγαδου και τους καμεραμάν.
Το συμβούλιο του συλλόγου κουράστηκε αφάνταστα στην προετοιμασία του τριήμερου των «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΤΕΡΠΝΗΣ 2012», αλλά σκοπός του ήταν να κάνει ότι καλύτερο μπορούσε για να τιμήσει τις δύο σπουδαίες επετείους και τους ανθρώπους που έχουν σχέση με αυτές.
Και του χρόνου.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...