Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικης Προστασίας για αντιμετώπιση εκτάκτων φαινομένων από πλημμύρες σε περιοχές του Στρυμόνα και της λίμνης Κερκίνης (12/4/2013)

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 και ώρα 17.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Κων/νος Καραμανλής» του Διοικητηρίου, υπό την προεδρία του Aντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ιωάννη Μωυσιάδη.
Συμμετείχαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Αθανάσιος Μπαζδάνης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, ο Δήμαρχος Αμφίπολης κ. Γεώργιος Βογιατζής, εκπρόσωποι των Δήμων Σερρών, Εμ. Παππά,  Βισαλτίας και Ν. Ζίχνης, καθώς και εκπρόσωποι της 10ης Ταξιαρχίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης παραβρέθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες από τον ΓΟΕΒ, τον ΤΟΕΒ Νιγρίτας, τον ΤΟΕΒ Δημητριτσίου, τη Δ/νση Τεχνικών Έργων, τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας ΠΚΜ, ο αν. Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας και ο υπεύθυνος των ΠΣΕΑ Σερρών .
Εγινε αναλυτική περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στο άνω ρου του ποταμού Στρυμόνα, στη λίμνη Κερκίνη και ιδιαίτερα στο κάτω ρου του ποταμού Στρυμόνα έτσι ώστε όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες – φορείς να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
1.      Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες - φορείς συμφώνησαν πως αυτό που προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ακολουθεί ο μετριασμός των πλημμυρικών επιπτώσεων. Κατά συνέπεια στόχος των ενεργειών είναι να αποφευχθεί ο πιθανός κίνδυνος θραύσης του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης.
2.      Η διατήρηση της εξερχόμενης παροχής από τα θυροφράγματα και εφόσον η κατάσταση στο κάτω ρου του ποταμού Στρυμόνα βελτιωθεί, να αυξηθεί σταδιακά η παροχή.
3.      Σε περίπτωση που οι μετεωρολογικές συνθήκες οδηγήσουν σε συνεχιζόμενη αύξηση της στάθμης της λίμνης και αφού ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, να ανοιχθούν επιπλέον τα θυροφράγματα.
4.      Η συνέχιση της ενίσχυσης των αναχωμάτων του ποταμού Στρυμόνα κυρίως στις περιοχές Αχινού και Μαυροθάλασσας καθώς και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζουν ανάλογα προβλήματα.
                                                   
5.      Οι εμπλεκόμενοι φορείς δεσμεύτηκαν να παρέχουν μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...