Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Συνέντευξη στον Δημήτρη Νάτσιο και στο "Σερραϊκό Θέρρος"


Στην άμεση προτεραιότητα η ολοκλήρωση των έργων οδοποϊας και η στεγανοποίηση του αναχώματος της λίμνης Κερκίνης

Μόνο το αρνητικό του πρόσωπο έχει να επιδείξει μέχρι τώρα ο Καλλικράτης στον Α’ και Β’ Βαθμό


Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

O περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αθανάσιος Μασλαρινός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελέσει η παράταξη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Διατυπώνει σαφείς απόψεις και προτάσεις για τα έργα που πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα στο Νομό Σερρών, αισιοδοξεί, εμπιστεύεται και πιστεύει στις δυνατότητες του νέου περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των έργων που είναι σε εξέλιξη.

Ο χρόνος που απομένει στο Περιφερειακό συμβούλιο είναι αρκετός για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες και να παραδοθούν τα έργα οδοποϊας και στεγανοποίησης στη λίμνη Κερκίνη με την προυοπόθεση βέβαια ότι θα εξευβρεθούν και εξοικονομηθούν οι απαραίτητοι πόροι.

EΡ: Κύριε Μασλαρινέ, ένας χρόνος απομένει για να ολοκληρωθεί η πρώτη θητεία των περιφερειακών συμβουλίων. Ήδη, έχετε αποκρυσταλλώσει μια άποψη για το πώς κινείται ο «Καλλικράτης»;

O «Καλλικράτης» δυστυχώς , έως τώρα έδειξε μόνο αρνητικό πρόσωπο. Οι αρμοδιότητες που ζητήθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχουν δοθεί. Και βέβαια σε πολλά ζητήματα άμεσης παρέμβασης ή υψίστης σημασίας δεν υπάρχει η αναγκαία – κυρίως νομοθεσία – για να δράσει η αιρετή περιφερειακή διοίκηση. Υπάρχει εμπλοκή αρμοδιοτήτων με τους δήμους και το κράτος σε μεγάλο βαθμό.

ΕΡ: Μπορείτε να αναφέρετε κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα;

Πολλά. Στη μεταφορά των μαθητών έχουμε το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Είναι στους δήμους, αλλά δόθηκαν με παράταση στην περιφέρεια. Άλλο. Στις πρόσφατες πλημμύρες, στον ποταμό Αξιό, παρά τη σπουδαιότητα του προβλήματος, η αιρετή περιφέρεια μπορεί να παρέμβει στην κοίτη του ποταμού, αλλά όχι έξω από αυτή, όπου είναι ο πυλώνας της ΔΕΗ που κινδυνεύει και θέλει στήριξη. Το αντίθετο συμβαίνει και από την πλευρά της ΔΕΗ. Καταλαβαίνετε λοιπόν την έκταση του προβλήματος όταν αυτό συμβαίνει σε πολλά θέματα.

ΕΡ: Αναφορικά με τον νέο περιφερειάρχη; Πως αξιολογείτε το έργο του σε αυτούς, περίπου, τους 3 μήνες της θητείας του;

Αν και είναι πολύ νωρίς για να έχει κάποιος ξεκάθαρη άποψη, προσωπικά θεωρώ ότι, τόσο η οπτική του για την αιρετή περιφέρεια, όσο και η δυναμικότητα του χαρακτήρα του σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας και την κατάρτισή του δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

ΕΡ: Το ανώτερο όργανο, το περιφερειακό συμβούλιο αποτελείται από πολλά άτομα και οι αποστάσεις, όσο και οι δαπάνες, σας προβληματίζουν όλους;.

Η λειτουργία της περιφέρειας, κατά συνέπεια και του περιφερειακού συμβουλίου είναι όντως δυσκίνητη. Για μικρά, είτε μεγάλα θέματα πρέπει να τρέχουμε στην Θεσσαλονίκη . Χάνεται έτσι, χρόνος από άλλα θέματα, και χρήμα, πολλές φορές αδικαιολόγητα. Ο θεσμός θέλει αλλαγές, και αυτό έχει επισημανθεί προς πάσα κατεύθυνση.

ΕΡ: Στην περιφερειακή ενότητα Σερρών πως λειτουργείτε ;

Με το ανθρώπινο δυναμικό και τα οικονομικά μέσα που μας προσφέρονται – και ζητούμε πολύ περισσότερα- αγωνιζόμαστε για να βελτιώσουμε πολλά πράγματα .

ΕΡ: Προβλήματα υπάρχουν σε καθημερινή βάση;

Ανελλιπώς. Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να ξεχάσουμε να ευχαριστήσουμε τους υπαλλήλους, κάθε βαθμίδας και τμήματος, διότι κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξυπηρετούν τους πολίτες και να βοηθούν εμάς στο έργο μας. Άλλωστε, δε μπορεί να ολοκληρωθεί κάτι, αν δεν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

ΕΡ: Ποιά έργα και δράσεις είναι σε προτεραιότητα ;

Η στεγανοποίηση του αναχώματος της λίμνης Κερκίνης και οι οδικοί άξονες είναι σε προτεραιότητα αυτό το διάστημα και θα μας απασχολήσουν και στο άμεσο μέλλον.

ΕΡ: Είστε Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής στη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Οι ευθύνες της θέσης είναι σίγουρα μεγαλύτερες. Τι σημαίνει αυτό;

Σαφώς οι ευθύνες είναι μεγαλύτερες, αλλά η συμμετοχή ενός περιφερειακού συμβούλου από την Π.Ε. Σερρών, εκτός από ευθύνη είναι και τιμή. Όπως όλοι πια γνωρίζουμε κ. Νάτσιο, είναι ξεκάθαρο πως τα πάντα εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά. Εγώ, οφείλω να ευχαριστήσω τον κ. Τζιτζικώστα που μου εμπιστεύθηκε την Αντιπροεδρία της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς και τους συναδέλφους μου περιφερειακούς συμβούλους, από όλες τις παρατάξεις, οι οποίοι με στήριξαν με την ψήφο τους.

Η ουσία πάντως είναι να προωθούνται οι απόψεις και τα αιτήματα προς το συμφέρον της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αφού, είναι επιβεβλημένο πλέον, να απομακρυνθούν εγωισμοί και τοπικισμός και να υπάρχει αρωγή και σύμπνοια σε κάθε είδους ωφέλιμο έργο για όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...