Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ενημέρωση από τους ειδικούς για την διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Στο δημοτικό συμβούλιο Σερρών κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Σώματος


Η συνεδρίαση και η ενημέρωση έγινε παρουσία του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Μωυσιάδη και του περιφερειακού συμβούλου κ. Αθανασίου Μασλαρινού

Ενημέρωση για την διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ,πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Σώματος. Η διαχείριση των Στέρεων Αποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, έχει απασχολήσει και άλλες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, καθότι έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα σχετικά και ζητήθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να γίνει πλήρης ενημέρωση του σώματος τόσο από την ΕΣΑΝΣ ,όσο και από τον τεχνικό της σύμβουλο.
Την ενημέρωση έκανε ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΣΑΝΣκ. Γιώργος Ηλιόπουλος ,με την υποστήριξη της κ. Νίκης Λαβδάκη χημικού και του κ. Νίκου Σηφάκη ,νομικού εκ μέρους της εταιρίας του τεχνικού συμβούλου. Η συνεδρίαση και η ενημέρωση έγινε παρουσία του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Μωυσιάδη και του περιφερειακού συμβούλου κ. Αθανασίου Μασλαρινού.

«Η διαχείρισητων στέρεων αποβλήτων και η προστασία του περιβάλλοντος εκ των πραγμάτων είναι σύνθετα ταυτόχρονα άπτονται της οικονομικότητα της ζωής των πολιτών αλλά έτεροι άπτονται και ενός νομικού πλαισίου στο οποίο λειτουργούμε ως χώρα, ως Περιφέρεια , ως νομός, ως δήμο ς και ως πολίτες. Στο οποίο έχουμε παραλάβει και μεις όπως και οι άλλοι ευρωπαίοι εταίροι κάποιες υποχρεώσεις, έχοντας την δυνατότητα να έχουμε καιανάλογη στήριξη μέσω της Ευρωπαϊκή ς Ενωσης . Ακριβώς επειδή είναι σύνθετα τα θέματα θεωρώ ότι η ενημέρωση είναι πραγματικά απαραίτητη» σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος .
Ο κ. Ηλιόπουλος έκανε μια ιστορική αναδρομή στο θέμα της διαχείρισης στη χώρα και στο έργο στο Παλαιόκαστρο και έδωσε απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα των μελών του δημοτικού συμβουλίου .Οι ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων πολλές και οι απαντήσεις ιδιαίτερα διευκρινιστικές από τον τεχνικό σύμβουλο .
Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ο ανταγωνιστικός διάλογος μεταξύ των εργολαβικών εταιριών ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες και θα έχει την δυνατότητα να παρουσιάσει τα αποτελέσματα σε επόμενη συνάντηση του δημοτικού συμβουλίου. Τόνισε ότι θεματοφύλακας του έργου στο Παλαιόκαστρο είναι οι θεσμικοί φορείςτης χώρας μας , οι θεσμικοί φορείς της Ευρωπαϊκής ένωσης και η αναθέτουσα αρχή.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μωυσιάδης παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε σε τεχνικά θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και έδωσε διευκρινήσεις αναφορικά με τον ανταγωνιστικό διάλογο.
Ο δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης δήλωσε ότι ο τεχνικός σύμβουλος και ο αντιπεριφερειάρχης τον κάλυψαν με όσα είπαν και ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα. Τότε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε«Μονίμως δεκανίκια θέλετε κ. δήμαρχε και καλέσατε τον αντιπεριφερειάρχη, ενώ την προηγούμενη φορά είχατε καλέσει τον κ. Καλαθά . Εσείς είσαστε πρόεδρος της ΕΣΑΝΣ ,θα θέλαμε και από εσάς κάτι να πείτε».
« Δεν θέλω να γίνομαι κουραστικός ,ούτε να φλυαρώ και να επαναλαμβάνουμε .Και μάλιστα όταν καλύπτομαι από τους πρώην ομιλητές . Το να λέει κάποιος πάρε πρωτοβουλία δήμαρχε εσύ, μα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας ,δεν είναι θέμα του δημάρχου Σερρών ,είναι θέμα ,υπόθεση όλων των δημάρχων και του αντιπεριφερειάρχη και μάλιστα προσβάλουν όλους τους δημάρχους και τον αντιπεριφερειάρχη όταν λένε ότι βρήκες συμμάχους .Δηλαδή τους ξεγέλασα εγώ όλους τους δημάρχους και τον αντιπεριφερειάρχη και έρχονται εδώ να υποστηρίξουν τι ; Είναι μόνο θέμα του δήμου Σερρών η διαχείριση των απορριμμάτων;» απάντησε ο κ. Αγγελίδης.
Ο δήμαρχος Σερρών πρότεινε στο Σώμανα γίνεται ενημέρωση για την διαχείριση των απορριμμάτων κάθε μήνα .
Αμέσως μετά την ενημέρωση ο κ.Μηλίδης ,σε δηλώσεις του τόνισε«O τεχνικός σύμβουλος έχει τις τεχνικές γνώσεις ,αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες και χαίρομαι που συμφώνησε με την πρότασή μου ότι θα πρέπει να πάμε σε κάποιο μικρότερο .Θα πρέπει να επαναδιαχειριστούμε την κατάσταση .Ο τεχνικός σύμβουλος ,είναι ο δικός μας άνθρωπος ,πληρώνεται από μας και θα πρέπει να έχει τα όπλα και τα έχει αυτά ,ότι τα σκουπίδια έχουν μειωθεί και θα πρέπει να πάμε σε μια άλλη διαχείριση .Δεν είμαστε κατά του εργοστασίου ,είμαστε κατά του φαραωνικού εργοστασίου και μάλιστα το δέχθηκε ,ότι έχουμε δίκιο και ότι πρέπει να πάνε σε ένα άλλο περιφερειακό σχεδιασμό, ώστε να μειωθεί το κόστος .Το ζητούμενο είναι να μειωθεί το κόστος ,δηλαδή ο πολίτης να πληρώνει λιγότερο ,να μην εκτοξευθεί σε μεγάλο ύψος ,γιατί δεν μπορεί να πληρώνει ο πολίτης ,αδυνατεί . Για αυτό ζητούσαμε την ενημέρωση εδώ και τρεις μήνες και ο δήμαρχος με τερτίπια προσπαθούσε να μην φέρει το θέμα .Είπε λοιπόν ο τεχνικός σύμβουλος ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να ενημερωθούμε εμείς και κατά επέκταση ο σερραϊκός λαός ,χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί συμφωνεί μαζί μας ,που είναι και απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Περιφερειών, και ότι πρέπει να πάμε στην ανακύκλωση και αυτό που θάβουμε θα πρέπει να είναι μέχρι το 2020 το 5% ,εκεί πρέπει να φτάσουμε και βέβαια δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει όφελος ανταποδοτικό για τον δημότη ,όταν τα σκουπίδια που ήταν90χιλιάδες τόνους θα φτάσουν τις 45χιλιάδες τόνους . Πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να είναι το σημαντικότερο μέρος της διαπραγμάτευση»
Αναφορικά με την ενημέρωσηο κ. Στέφανος Φωτιάδης, δήλωσε«Αυτό που προέκυψε ξεκάθαρα είναι ότι υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης και βεβαίως από την σημερινή ενημέρωση έμειναν σημεία που είναι τελείως μεταβλητά, ανοικτά θα έλεγα ότι είναι σε επίπεδο λάστιχο. Διότι αφέθηκε στην αίθουσα ότι πραγματικά πάμε σε μια προσαρμογή ευρωπαϊκών δεδομένων, που και αυτά όμως επίσης μεταβάλλονται και επίσης εσωτερικά έχουμε μια άλλη μεταβλητή που είναι ο συνολικός όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων .Συνεπώς έχουμε δύο μεταβλητές οι οποίες είναι καθοριστικές. Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι το κόστος αν πάμε έτσι με μία βιασύνη ή να το πω διαφορετικά χαλαρά σε μια λογική συνέχειας κάτι το οποίο δρομολογήθηκε κάποτε, θα είναι απαγορευτικό ,να το δώσω σε σχήμα οικονομικό γύρω στα 80 με 100 ευρώ .Για μας οι καιροί και δεν χρειάζεται περισσότερο επεξεργασία , άλλα επιβάλουν .Συνεπώς κα η πρότασή μου γενικότερα ήταν να υπάρξει μια επικαιροποίηση και να δούμε τα σημερινά δεδομένα ,όσο είναι δηλαδή το παραγόμενο σκουπίδι να δούμε και να υπηρετήσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι του περιβάλλοντος ,σε καμία των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να κάνουμε έκπτωση και να δούμε το κόστος που θα πρέπει να πληρώσει τελικά ο πολίτης, δεν μπορεί να είναι και να το λέμε έτσι χαλαρά τέσσερις φορές πάνω ,είναι απαγορευτικό»
« Το ζήτημα είναι πολιτικό και το ότι ήρθε ένας τεχνικός σύμβουλος να μας μιλήσει γι α τεχνικά θέματα ,είναι καθαρά μέσα στην πολιτική της δημοτικής αρχής , της τακτικής μάλλον να αποφεύγει την συζήτηση του θέματος ,να την αναθέσει σε άλλους .Ο κ. Δήμαρχος επανειλημμένα έχει πει ότι αυτό είναι θέμα της ΕΣΑΝΣ και θα σας απαντήσει η ΕΣΑΝΣ, και ξεχνάει ότι είναι ο ίδιος πρόεδρος της ΕΣΑΝΣ και μέλη είναι οι δήμαρχοι του νομού .Και το θέμα του ανταγωνιστικού διαλόγου των εταιρειών και κάποιων τεχνικών συμβούλων ,το έχουν υποβαθμίσει το έχουν βάλει στην άκρη» δήλωσεο κ. Αθανάσιος Μπόικος ,μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης .
Από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου απουσίαζε η κ. Φιλιώ Σαραντίδου.

Δήμητρα Μετόκη

e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...