Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΤΕΡΠΝΗΣ 2013

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος τερπνής γιόρτασε και φέτος τη γιορτή του πολιούχου αγίου της Τερπνής με πολιτιστικές εκδηλώσεις, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου μετά το πέρας της πρωινής Θείας Λειτουργίας στον αύλειο χώρο του ναού Αγίου Δημητρίου αλλά και με εκπληκτική έκθεση με πίνακες ζωγραφικής από τα μέλη του Εικαστικού Εργαστηρίου του συλλόγου στην αίθουσα της εκκλησίας. 
Το εκκλησιαστικό πανηγυρικό πρόγραμμα ξεκίνησε την παραμονή 25 Οκτωβρίου με την περιφορά της εικόνας του Αγίου Δημητρίου συνοδεία της εκκλησιαστικής και πολιτικής εξουσίας του δήμου και του νομού, της Φιλαρμονικής Τερπνής, του Πολιτιστικού με τη σημαία του και τις γερακίνες Πασχαλία Κοντού, Ανδριοπούλου Ελευθερία, Αναστασία Χαϊδευτού και πλήθος κόσμου, ενώ μετά το πέρας της λιτανείας ακολούθησε ο πανηγυρικός εσπερινός.  Ανήμερα της γιορτής 26 Οκτωβρίου η πυκνή ομίχλη και η ιδιαιτέρως αυξημένη υγρασία δημιούργησε αρκετά προβλήματα, όχι όμως τόσα ώστε να εμποδίσουν τις εκδηλώσεις των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ που είχε προετοιμάσει ο Πολιτιστικός να πραγματοποιηθούν. Από πολύ πρωί ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Τερζάκης Τάσος,  με το Βαγγέλη Γιαχιά και τον πρόεδρο της Ασπίδας έβαλαν το καζάνι με τα κάστανα να βράζουν. Πολλές κυρίες  ερχόμενες μας έφεραν υπέροχο γλυκό κυδώνι και χαλβάδες, ενώ τα βαρελάκια γέμισαν με το εύγεστο κρασί που μας πρόσφεραν οι ντόπιοι παραγωγής της Τερπνής. Αγαπημένες φίλες, η Νίκη Μπλιόγκαρα, Ευαγγελία Κασάπη, Νίκη Κεραμιδά, και τα μέλη του Δ,Σ  Ελένη Χονδρού, Φανή Κασάπη και Φρόσω Τσιμούκα-Γερακούδη φρόντισαν να ετοιμαστούν τα εδέσματα που έπρεπε να μοιραστούν στον κόσμο. Αφού όλα ετοιμάστηκαν και αφού ολοκληρώθηκε η πανηγυρική θεία Λειτουργία, ξεκίνησε το πολιτιστικό πρόγραμμα με την εμφάνιση του χορευτικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ. Καμήλας που έκανε υπέροχη εμφάνιση, αν και έλειπε η ενορχηστρωτής της παράστασής τους, η χοροδιδάσκαλός τους Σταλακτή Ηλιοπούλου, που πρόβλημα υγείας δεν της επέτρεψε να έλθει. Ήταν όμως κοντά μας η πρόεδρος του συλλόγου κ. Τοπάτση Γεωργία που συνόδευσε το εφηβικό χορευτικό. Στη συνέχεια εμφανίστηκε το χορευτικό παραστάσεων του συλλόγου μας με τις γερακίνες και τα παλικάρια υπό τις οδηγίες της νέας χοροδιδασκάλου μας κ. Βαγενά Δέσποινας, που ετοίμασε ένα πολύ όμορφο τοπικό παραδοσιακό πρόγραμμα.  Δυστυχώς πρόβλημα υγείας δεν επέτρεψε στον παραδοσιακό τραγουδιστή κ. Βουρλιάκη Γιάννη να είναι στις εκδηλώσεις όπως είχε προγραμματιστεί, αν και οι μουσικοί κ. Παναγιώτης Ζαρίμπας και Νίκος Τζιάνης ήταν παρόντες και έτοιμο.
Στην αίθουσα της εκκλησίας οι υπεύθυνες του τμήματος Ζωγραφικής κ. Φωτιάδου Στέλλα και Βλαχοδήμου Φωτεινή με τις υπόλοιπες ζωγράφους του τμήματος ετοίμασαν υπέροχη έκθεση ζωγραφικής, την οποία φέτος τίμησε περισσότερος κόσμος από κάθε χρονιά και έλαβαν πολλά συγχαρητήρια για το υπέροχο αποτέλεσμα στο διήμερο των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ. Στα συγχαρητήρια μερίδιο έχει και ο υπεύθυνος ζωγράφος κ. Γκουγκούφκας Κων/νος που ενορχήστρωσε και συνέβαλε με τις οδηγίες του στο υπέροχο αποτέλεσμα των έργων που εκτέθηκαν. Ζωγραφιές εξέθεσαν και οι μικροί ζωγράφοι από το παιδικό τμήμα, που μόλις σε 2 μαθήματα κατάφεραν να μας δώσουν θαυμάσια δείγματα της δουλειά τους. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους.Παραβρέθηκαν στις εκκλησιαστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ο πανοσιολογιώτατος πατέρας Αυγουστίνος, ο πατέρας Παναγιώτης Δήμου, ο πατέρας Χρήστος Τζιάνης,  οι βουλευτές κ. Λεονταρίδης και κ. Βλάχμπεης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μωυσιάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ.  Μασλαρινός, ο δήμαρχος κ. Καλαϊτζής, ο . πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου κ. Μπάγκαλας Κων/νος, ο αντιδήμαρχος κ. Τρούπης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τερπνής κ. Βλαχοδήμος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γκουγκούδης, ο τ. πρ. Τερπνής κ. Μπάγκαλας Δημ, ο τοπικός σύμβουλος κ. Δρούγγος, ο Λυκειάρχης Νιγρίτας κ. Ζαρίμπας, ο . νομαρχιακός σύμβ κ. Γκέκας, ο πρ   Εθνικής Τράπεζας Νιγρίτας, ο πρόεδρος της Ασπίδας κ. Τουλάκης, η πρ. του συλλόγου Γυναικών κ. Κεραμιδά,  ο πρόεδρος του συλλόγου Τερπνιωτών θεσσαλονίκης κ. Τσελεπής, ο πρ. της Ομοσπονδίας Σερραϊκών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη κ. Νούλης, μέλη του Δ.Σ του συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Τερπνής, η τ.πρόεδρος του συλλόγου Γονέων Λυκείου Νιγρίτας, μέλη του Δ.Σ του συλλόγου Γυναικών Νιγρίτας, μέλη της Φιλοπτώχου Τερπνής. Θα μας συγχωρέσουν όσους τους παραλείψαμε ή δεν τους είδαμε ώστε να αναφερθούν.
Να ευχαριστήσουμε:
Τον πατέρα Παναγιώτη Δήμου και την εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου.
Το Δήμο μας, τον αντιδήμαρχο κ. Τρούπη, τον προϊστάμενο κ. Κοπελά και τους υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας.
Τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Τερπνής κ. Βλαχοδήμο.
Τη βιομηχανία fibran.Τον καλεσμένο σύλλογο της Κ. Καμήλας, την πρόεδρο κ. Τοπάτση και ιδιαίτερα τη χοροδιδάσκαλό τους κ. Σταλακτή Ηλιοπούλου.
Τους παραγωγούς ντόπιου κρασιού:κ. Τζεβελέκη Άγγελο, κ. Δούλη Νικόλαο και κ. Bλαχοδήμο Χρήστο.
To SMILE MARKET, τον κ. Σωτίδη Αθανάσιο  και Πέγου Ανοιξιά που χορήγησαν  όλα τα κάστανα εκ μέρους του συλλόγου, που προσφέρθηκαν στον κόσμο.
Τον ανώνυμο φίλο που πρόσφερε επιπλέον κάστανα για τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ από αυτά που είχε προμηθευτεί ο σύλλογος.
Τις κυρίες Τερζάκη Αθηνά, Διαμαντή Παναγιώτα, Κεραμιδά Bαΐα, Ζαχαρούλα Μπουφίδου, Σταμούλη, Ελένη Πολυχρονίδου που μας έφεραν γλυκό κυδώνι και άλλα εδέσματα.
Τις κυρίες Νίκη Μπλιόγκαρα, Ευαγγελία Κασάπη, Νίκη Κεραμιδά που μας βοήθησαν όπως φυσικά κάνουν κάθε χρόνο, καθώς και το σύλλογο Γυναικών Τερπνής.
Τον ανώνυμο φίλο που μας πρόσφερε τα ξύλα για το βράσιμο των κάστανων. Το αρτοποιείο της κ. Πασχαλίας-Ανδρέα Τουλάκη.
Την κ. Νίκη Μπλιόγκαρα για την υπέροχη βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση των εκδηλώσεων.
Τον κ. Αγγελάκη Μιλτ. Χρήστο για μια ακόμη φορά.
Ο Πολιτιστικός σύλλογος Τερπνής συνεχίζει να διοργανώνει τις θεσμικές του εκδηλώσεις αν και οι συνθήκες έχουν γίνει αρκετά δύσκολες και αυτό χάρη στη χορηγεία, συμβολή και βοήθεια αγαπημένων φίλων. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους όπως και όλους όσους μας τιμήσαν με την παρουσία τους,

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...