Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ο Γενικός Γραμματέας εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Στέφανος Κομνηνός στο τελωνείο προμαχώνα ηγήθηκε σύσκεψης συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου


Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Στέφανος Κομνηνός, προσκεκλημένος του Επιμελητηρίου Σερρών επισκέφτηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου το πρωί το Τελωνείο Προμαχώνα. Η άμεση ανταπόκριση του Γενικού Γραμματέα στην πρόσκληση του Επιμελητηρίου ήταν αποτέλεσμα σειράς υπομνημάτων και επιστολών του Προέδρου του Επιμελητηρίου, κ. Χρήστου Μέγκλα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του φαινομένου του διασυνοριακού παραεμπορίου που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έγινε μάστιγα για τις σερραϊκές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις των γειτονικών νομών και πλήττει την ελληνική οικονομία στερώντας από τα δημόσια ταμείο τεράστια έσοδα. Ήταν αποτέλεσμα των συνεχών παρεμβάσεων του κ. Μέγκλα για το παραεμπόριο στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, όπου συμμετείχε ο Γεν. Γραμματέας, ο οποίος είναι αρμόδιος από  το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Ο κ. Στέφανος Κομνηνός, συνοδευόμενος από τον κ. Δημήτρη Μπουλούκο, αντιστράτηγο εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ, υπεύθυνο επιχειρησιακού συντονισμού του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) που συνέστησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι στον Προμαχώνα τα προβλήματα που υπάρχουν και να προβούν ως Υπουργείο στις δέουσες ενέργειες, ώστε η κύρια πύλη της χώρας μας προς την Ε.Ε. να παρουσιάζει την εικόνα ενός σύγχρονου διασυνοριακού σταθμού, με όλον τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό που θα διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους που διασφαλίζουν τη νόμιμη ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων και προϊόντων, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.
    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, στην προσπάθεια συντονισμού των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, προσκάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους (υπηρεσιακούς παράγοντες, φορείς της Πολιτείας και των επιχειρηματιών) σε κλειστή σύσκεψη που ακολούθησε και της οποίας ηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, στην αίθουσα συσκέψεων του Μεθοριακού Φυλακίου Προμαχώνα Σερρών.


Η σπουδαιότητα του προβλήματος και η ανάγκη κοινής αντιμετώπισής του καταδείχτηκε τόσο από την προσέλευση στη σύσκεψη, παρουσία του Γεν. Γραμματέα, όσο και από τις τοποθετήσεις που έγιναν, τα συμπεράσματα που προέκυψαν και τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Οι συμμετέχοντες ήταν:
- Εκ μέρους του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, κ. Θεοδ. Καράογλου, ο ειδικός συνεργάτης του κ. Χρ. Λαγούδας.
- Από το Υπουργείο Εξωτερικών, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Γραφείου Βόρειας Ελλάδας, κ. Μαγδαληνή Καρακόλη.
- Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας και Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Ανάπτυξης και Εμπορίου, κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης και η κα Ελισάβετ Αποστολοπούλου.
- Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών τον Αντιπεριφερειάρχη εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθ. Μασλαρινός και ο συνεργάτης κ. Ιάκωβος Ιακωβίδης.
- Ο Βουλευτής Σερρών, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης
- Ο Προϊστάμενος της Α΄Δ.Ο.Υ. Σερρών, κ. Αθαν. Αγγελέρης
- Από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ) ο Διευθυντής, κ. Αθαν. Ματάκος και ο Προϊστάμενος, κ. Χρήστος Αλεξούδης
- Από το Τελωνείο Σερρών η Προϊσταμένη κα Αναστασία Γκοτινοπούλου και από το Τελωνείο Προμαχώνα ο κ. Νίκος Μιχαλούσης
- Από την Ελληνική Αστυνομία ο Διοικητής Αστυν. Τμήματος Σερρών κ. Ματσαρώκος και ο Υποδιευθυντής κ. Παπαδόπουλος
- Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ο Διευθυντής, κ. Λεωνίδας Βαρούδας και ο Προϊστάμενος κ. Δάγκος
- Από τη Χημική Υπηρεσία, ο Προϊστάμενος, κ. Κωνσταντίνος Κύδρος
- Από το Κέντρο Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΥΕΛ), ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος, κ. Νικόλαος Καραϊβάζογλου, ο κ. Κων/νος Μουρίδης, ο κ. Χρυσόστομος Παπανικολάου και ο κ. Καταρτζής.
- Ο κ. Θεοδόσης Κρέτσης, Πρόεδρος της Ένωσης Β΄ Μακεδονίας Τελωνειακών Υπαλλήλων.
- Ο κ. Κοτσαμπάς Σωτήρης, Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σωματείων Ν. Σερρών
- Ο κ. Άγγελος Κεχαγιάς, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών
- Ο κ. Ευστάθιος Πολίτης, Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σωματείων Βισαλτίας
Ο κ. Γενικός Γραμματέας Εμπορίου αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενέργειες του Υπουργείου για το παραεμπόριο και για τη σύσταση του ΣΥΚΑΠ. Διαπίστωσε δια ζώσης το ιδιαίτερο πρόβλημα που υπάρχει με το διασυνοριακό παραεμπόριο, είδε την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο Προμαχώνας. Ενημερώθηκε πλήρως από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τους άλλους φορείς και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου και ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένοι και προγραμματισμένοι έλεγχοι, χωρίς αντιφατικές και κατακερματισμένες προσπάθειες, που θα επιφέρουν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πολυσύνθετου και πολυεπίπεδου φαινομένου του παραεμπορίου.

Η Αναπληρώτρια Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μαγδαληνή Καρακόλη αναφέρθηκε στις συνέπειες του παραεμπορίου (στρέβλωση του ανταγωνισμού, απώλεια εσόδων για το κράτος, επικίνδυνα προϊόντα για τους καταναλωτές κ.π.ά.) και επεσήμανε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος από κοινού, από την Πολιτεία, από τους Φορείς και από τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς η ευαισθητοποίηση όλων στ είναι δεδομένη και μπορεί να οδηγήσει στην πιο σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Εποικοδομητικές και σημαντικές ήταν θέσεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι της σύσκεψης από όλους τους συμμετέχοντες. Οι κύριοι άξονες που επισημάνθηκαν ως καθοριστικής σημασίας για την πάταξη του φαινομένου είναι: η άμεση αγορά scanner για τον εξοπλισμό του Τελωνείου Προμαχώνα, καθώς και η αύξηση του αριθμού των τελωνειακών υπαλλήλων που το στελεχώνουν, η άμεση λειτουργία μικτών κλιμακίων για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων σε 24ωρη βάση και η εξασφάλιση της στελέχωσής τους με την άρση των κωλυμάτων που υπάρχουν. Συμφωνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να παταχθεί το παραεμπόριο. Χρειάζονται φιλότιμες προσπάθειες΄ οι συναρμόδιες υπηρεσίες – έστω και τα με τα λίγα χρήματα που υπάρχουν - πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι υπάλληλοι σε αυτές τις υπηρεσίες να συμμετέχουν στα μικτά κλιμάκια ελέγχου, σε συνεργασία με τους φορείς των επαγγελματιών.
Μετά την επιστροφή του κ. Γενικού Γραμματέα και του κλιμακίου από τον Προμαχώνα στο Επιμελητήριο Σερρών πραγματοποιήθηκε στον 3ο όροφο του Επιμελητηρίου συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων υπηρεσιακών παραγόντων και επιχειρηματιών για την πάταξη του παραεμπορίου, και για τις προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Το λόγο πήραν στο βήμα εκ μέρους του ΣΥΚΑΠ του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Δ. Μπουλούκος, και η κ. Μαγδαληνή Καρακόλη.
Ο κ. Τσιτσικλής, από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, έκανε την παρουσίαση του «Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.)» αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του συστήματος ως προς τη διαφάνεια όλων των δημοσίων διαγωνισμών και συμβάσεων που μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος μέσω του διαδικτυακού τόπου www.promitheus.gov.gr.
Η συζήτηση στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών και η παρουσίαση του ΕΣΗΔΗΣ μεταδόθηκαν ζωντανά από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Σερρών www.serreschamber.gr , μέσω της οποίας μπορεί να τα παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...