Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΈΡΩΜΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟ ΧΡ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ

Μια υπέροχη συναυλία αφιερωμένη στον αείμνηστο πρόεδρο του ιστορικού Ομίλου ΟΡΦΕΑΣ Σερρών, Νίκο Χρηστίδη, διοργάνωσε η διοίκηση του Ομίλου, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην ιδιόκτητη αίθουσα της οδού Περ. Κωστοπούλου 12.
Εμφανίστηκε η Μικτή Χορωδία του ΟΡΦΈΑ και υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Χρήστου Καλλία, υλοποίησε ένα πλούσιο πρόγραμμα, με γνωστά ελληνικά τραγούδια, διασκευασμένα, για χορωδία.
Η εκδήλωση άρχισε με τον Υμνο του ΟΡΦΈΑ, που έγραψε ο αείμνηστος Χρήστος Σταματίου και επεξεργάστηκε ο κ. Χρ. Καλλίας. Ακολούθησε χαιρετισμός από την πρόεδρο του Ομίλου κα. Γιούλη Σπυρίδου (το πλήρες κείμενο θα δημοσιευθεί στο τέλος του ρεπορτάζ)
Η χορωδία συνέχισε το πρόγραμμα της με τον βυζαντινό υμνο «Σε υμνούμεν» ένα ιταλικό τραγούδι και άλλα τραγούδια των Π. Τόνιου, Μ. Θεοδωράκη, Οδ Ελύτη, Μ. Χατζιδάκι, Ν. Γκάτσου κ.ά.
Κατά την διάρκεια ολιγόλεπτου διαλείμματος, η έχουσα τον συντονισμό της εκδήλωσης κα. Ματούλα Λάμπρου, ανέγνωσε μήνυμα του προέδρου της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, καθώς η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα της Στέγης.
Ακολούθησε το Β’ μέρος του προγράμματος με αλησμόνητα ελληνικά τραγούδια όπως «Στα περβόλια» του Μ. Θεοδωράκη, «Κάπου νυχτώνει» του Στ Κουγιουμτζή, «Η πρώτη μας νύχτα» του Μ. Πλέσσα. «Ταξί-ταξί» του Μ Σουγιούλ, «Αχ χελιδόνι μου» του Μ Λοίζου, «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Δ Σαββόπουλου, «Αριζόνα» του Γ. Χατζηνάσιου κ.ά.
 Η κα Άννα Χρηστίδου, η οποία παρακολούθησε την εκδήλωση έχοντας στο πλάι της τον υιο της Χρήστο, καταφανώς συγκινημένη απηύθυνε από μικροφώνου ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι μόνο στους συντελεστές της εκδήλωσης αλλά και προς το πολυπληθές ακροατήριο.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κκ Θεολόγου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Μασλαρινός, η δημοτική σύμβουλος κα Σοφία Μπιτζίδου Σαρακενίδου, ο πρόεδρος του ΕΕΣ κ Φώτης Καχπάνης, ο επί θητείες πρόεδρος του Ομίλου ΟΡΦΕΑ κ. Νικόλαος Ιμανίδης κ.ά.
Η βραδιά έκλισε με ένα νέο τμήμα που δημιούργησε ο Όμιλος, το Χορευτικό. Με ομοιόμορφη αμφίεση, τα μέλη του τμήματος απέδωσαν χορούς της Μακεδονίας, της Θράκης, Νησιών, Ηπείρου και μια Χασαπιά.
«Ψυχή» του χορευτικού τμήματος, ο κ Κώστας Σίσκας, τον οποίο ευχαρίστησε η κα Γιούλη Σπυρίδου για το έργο του (ο κ. Σίσκος είναι και πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Σερρών)

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ κ. ΣΠΥΡΙΔΟΥ

«Ξεχωριστή ημέρα, σημαντική η στιγμή.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους εσάς, που είστε σήμερα μαζί μας, για να αποτιμήσουμε όλοι μαζί, εμείς οι Σερραίοι, ένα φόρο τιμής, στον ευπατρίδη συμπολίτη μας που έφυγε από κοντά μας λίγους μήνες πριν…Τιμούμε τη μνήμη του Νίκου Χρηστίδη. Τιμούμε μια μεγάλη προσωπικότητα που σφράγισε τη ζωή του με προσφορά στον τόπο που γεννήθηκε… Τιμούμε το Νίκο Χρηστίδη που ανάλωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία του πολιτισμού. Τιμούμε εμείς οι ΟΡΦΙΚΟΙ τη μνήμη του Νίκου Χρηστίδη, του οποίου η έντονη παρουσία στην ιστορική διαδρομή του Ομίλου μας είναι σε όλους γνωστή. Μια δυναμική παρουσία 40 χρονών, περίπου, στο χώρο μας.
Νομίζω πως απαραίτητη είναι μια αναδρομή της προσφοράς του στον ΟΡΦΕΑ. Ο Νίκος Χρηστίδης γεννήθηκε στις Σέρρες. Από το 1968 μέχρι το 2006 υπηρέτησε αυτόν τον ιστορικό Όμιλο, ως μέλος του Δ.Σ, ως Γενικός Γραμματέας ως αντιπρόεδρος και για εννέα χρόνια ως πρόεδρος. Τονίζω ιδιαίτερα ότι τον τελευταίο χρόνο της προεδρικής του θητείας, με πολύ επιτυχία και αξιόλογες εκδηλώσεις γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΟΡΦΕΑ. Όλο αυτό το διάστημα, από το 1968 δηλ, έως τον Ιανουάριο του 2006, πρόσφερε τις υπηρεσίες του με ενδιαφέρον ειλικρινές, με αγάπη και ανιδιοτέλεια, με συνέπεια και υπευθυνότητα. Συμμετείχε σε ουσιαστικές αποφάσεις του Δ.Σ, όπως στην αξιοποίηση του οικοπέδου της οδού Π. Κωστοπούλου, στη δημιουργία σημαντικής περιουσίας του ΟΡΦΕΑ και της αίθουσας του θεάτρου στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Στην αξιοποίηση της αίθουσας του παλαιού ΟΡΦΕΑ και της ανακήρυξης του ως διατηρητέου κτιρίου και γενικά στην τακτοποίηση της περιουσίας του και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Μα η προσφορά του δεν σταματά μόνο στον ΟΡΦΕΑ, αλλά επεκτείνεται ακόμα περισσότερο, κοινωνικά και πολιτιστικά στην πόλη. Δεν είναι άγνωστο ότι για 24 συνεχή χρόνια είχε την προεδρία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών και ότι για 20 χρόνια διετέλεσε Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Σερρών
Αείμνηστε Νίκο, είμαι σίγουρη ότι αν τώρα ήσουν μαζί μας θα προσέκρουα στη σεμνότητα και την μετριοφροσύνη σου, που πάντα σε διέκριναν, αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο συγγραφικό σου έργο.
Αγαπητοί φίλοι ο τ. πρόεδρος του ΟΡΦΕΑ, ο μεγάλος απών αυτής της εκδήλωσης, συνέγραψε μια σειρά βιβλίων – ντοκουμέντων με την ιστορία πολλών συλλόγων της πόλης, που το περιεχόμενο τους δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει. Με την έκδοση του τελευταίου βιβλίου, που αφορά τον ΟΡΦΕΑ και αποτελεί συνέχεια της ιστορικής αναδρομής του, του αείμνηστου Γιώργου Καφταντζή όπου καταγράφει τις δραστηριότητες όλων των τμημάτων, από το 1991 έως το τέλος του 2005 ολοκλήρωσε την ιστορία των εκατό χρόνων του ΟΡΦΕΑ. Ήταν έκδοση του ΟΡΦΕΑ, έτσι έλεγε, όμως η δαπάνη ήταν του συγγραφέα. Τα τελευταία του βιβλία που αφορούν την πόλη ή και τον νομό Σερρών, όπως ονομασία των δρόμων-μνημεία και αγάλματα, εκκλησίες, αποτελούν τη μεγάλη, την ανεκτίμητη, τη σπάνια κληρονομιά που μας άφησε.
Με τον αείμνηστο Νίκο Χρηστίδη συνεργάστηκα αγαστά – αρμονικά 16 χρόνια. Έμαθα πολλά απ’ αυτόν. Τον διαδέχτηκα στην Γραμματεία και αργότερα στην προεδρία. Του υποσχέθηκα ότι θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια του. Θα ήμουν πολύ περήφανη αν εσείς κρίνετε πως τα κατάφερα.

Κυρίες και κύριοι,
Ο Νίκος Χρηστίδης σε όλα τα χρόνια της ζωής του, που του χάρισε ο θεός, συνέβαλε με κάθε τρόπο στον πολιτισμό και στη συνέχιση της ιστορίας του τόπου που τον γέννησε. Άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της 22ας του περασμένου Δεκέμβρη. Στις 23, την επομένη μέρα αποχαιρετίσαμε έναν ευπατρίδη, μια μεγάλη πνευματική μορφή. Η πόλη ορφάνεψε με τον χαμό του. Μας λείπουν η αξιοσύνη του, η εργατικότητα του, ο αδέκαστος χαρακτήρας του, η ευθύτητα και η υπευθυνότητα του, η μεγάλη του κοινωνική προσφορά, η δυναμική παρουσία του η σεμνότητα, η μετριοφροσύνη του
Αγαπημένε μας Νίκο, θα μείνεις αθάνατος στις καρδιές μας
Άννα – Χρήστο, να είστε περήφανοι γι’ αυτόν. Εμείς σήμερα τιμώντας τη μνήμη του, του αφιερώνουμε την πρώτη συναυλία της χορωδίας μας, μετά από το μεγάλο του ταξίδι.
Ένα μικρό αφιέρωμα με τραγούδια που αγάπησε…. «Ένας φόρος τιμής»
Ακολούθησε τήρηση σιγής ενός λεπτού.


ο κύριος παντελής Κουροπαλάτης έγραψε : 
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ
Όλοι θέλουμε την αθανασία αλλά λίγοι την κατακτούν.
Υπάρχει όμως η διάκριση: μικρή και μεγάλη αθανασία.
Μικρή αθανασία είναι να σε θυμούνται αυτοί που σε γνώρισαν.
Τη μεγάλη αθανασία την κερδίζεις όταν σε θυμούνται και αυτοί που δεν σε γνώρισαν.
Αυτοί που δεν γεννήθηκαν θα γνωρίσουν τον ΝΙΚΟ ΧΡΗΣΤΙΔΗ μέσα από το έργο του και μελετώντας το θα γνωρίσουν τον ίδιο. 
Ο ΝΙΚΟ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ κέρδισε την μεγάλη αθανασία.
Με ευγνωμοσύνη από έναν Σερραίο, 
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ


81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...