Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Το Γλυπτό της Λίζας Σωτίλη κειμήλιο στην Αντιπεριφέρεια;

By Δημήτρης Νάτσιος
Ξεχάστηκε μαζί με την επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών
Από τον Φεβρουάριο του 2013 στην είσοδο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών τοποθετήθηκε γλυπτό Ελληνίδας δημιουργού Λίζας Σωτίλη, εγγονής του Ναπολέοντα Σωτίλη, τιμώντας το σημαντικότατο εικαστικό της έργο, αλλά και την έμμεση σχέση της με την ιστορική επέτειο της Απελευθέρωσης των Σερρών που γιορτάστηκε στις 29 Ιουνίου του 2013. Παράλληλα οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης έκθεση της Λίζας Σωτίλη από τις 27/6/2013 έως τις 20/9/2013 με την συνεργασία του Δήμου Σερρών της ΚΗ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Από  τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Παρότι βρισκόμαστε στον 7ο μήνα του 2014 το γλυπτό της Λίζας Σωτίλη παραμένει στην είσοδο του Διοικητηρίου δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα. Αναγνώστες μας επικοινώνησαν με την εφημερίδα και έθεσαν ερωτήσεις. Μεταξύ αυτών ήταν οι εξής:
Α. Θα παραμένει για πάντα το γλυπτό της Λίζας Σωτίλη στην είσοδο του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών;
Β. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι λόγοι που υπαγορεύουν την παραμονή του γλυπτού στην είσοδο του κτηρίου;
Απευνθήκαμε για το θέμα στον περιφερειακό σύμβουλο Αθανάσιο Μασλαρινό ο οποίος μας έκανε γνωστό ότι το γλυπτό θα παραμείνει στην είσοδο του διοικητηρίου έως ότου ολοκληρωθεί η δημοπρασία συλλογής κοσμημάτων ( δόθηκαν σε οίκους του εξωτερικού) της Λίζας Σωτίλη τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Ειδικό Σχολείο Σερρών και το ΚΑΑΜΕΑ. Παράλληλα ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός μας ανέφερε -χωρίς να προσδιορίσει χρονικό ορίζοντα- ότι ανοικτή είναι η συζήτηση για το αν η Λίζα Σωτίλη δωρίζει μέρος του έργο της στο Δήμο Σερρών και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Δεν αποκλείεται συμπλήρωσε να δωρίσει και το γλυπτό που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του Διοικητηρίου.Ισως τότε αποφασιστεί από την Περιφερειακή ενότητα Σερρών αν το γλυπτό παραμείνει εκεί για πάντα ή μετακινηθεί σε άλλο χώρο. 

Πηγή: sertharros.gr

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...