Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Έντονος ο προβληματισμός για τη γεωργία και την κτηνοτροφία

Σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη,19 Αυγούστου 2014, το μεσημέρι στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής»στο Διοικητήριο


Με έντονο τον προβληματισμό τους για τον μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στο τόπο μας, προσήλθαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 19 Αυγούστου 2014, το μεσημέρι στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Διοικητήριο.

Την ανοικτή σύσκεψη διοργάνωσανη Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών και ο Πανσερραϊκός Σύλλογος Κτηνοτρόφων και το θέμα ήταν οι εξελίξεις στην εξισωτική αποζημίωση και στονπροσδιορισμό των επιλέξιμων προς επιδότηση βοσκοτόπων.
Πάρα πολλοί ήταν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στην σύσκεψη, αφού όπως τόνισαν τα θέματα της σύσκεψης τους «καίνε». Στην σύσκεψη προσεκλήθησαν ο αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές Σερρών, οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων ΟΠΕΚΕΠΕ ,ΕΑΣ.
Η Ελπίδα Σιδηροπούλου, πρόεδρος του Πανσερραϊκού Σύλλογου Κτηνοτρόφων, αναφορικά με την σύσκεψη τόνισε: «Σκοπός της σύσκεψης είναι να φέρουμε τα προβλήματα ενώπιον του κόσμου δημόσιου και του πολιτικού κόσμου και των υπηρεσιακών παραγόντων, και στόχος είναι η άμεση επίλυση των θεμάτων αυτών» και σημείωσε, «με την καθυστέρηση υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην βιωσιμότητα των μονάδων, όλη αυτή η κτηνοτροφία ,ευτυχώς ή δυστυχώς –δεν το γνωρίζω- στηρίζεται κατά πολύ σε όλη αυτή την στήριξη ,είναι σημαντική στήριξη, τα έσοδά μας είναι αρκετά μειωμένα από άλλες χρονιές οπότε είναι ζωτικής σημασίας».
Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Σερρών ,τόνισε « διοργανώσαμε την σύσκεψη για να δούμε από κοντά τα προβλήματα και να πάρουν όλοι μια θέση για την επίλυση τους .Πολλοί κτηνοτρόφοι των Σερρών δεν πληρώθηκαν το 2013 και θα υπάρξει πρόβλημα και για το 2014. Για αυτό καλέσαμε να μας πουν τι θα προκύψει και τι μπορούν να κάνουν. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι το υπουργείο. Πιστεύω ότι είναι θέμα πολιτικό και πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί»
Απρόσμενες μειώσεις, σε σχέση με τα ποσά που περίμεναν, διαπίστωσαν οι αγρότες των Σερρών, και οι κτηνοτρόφοι που έλεγξαν τους λογαριασμούς τους, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων-ΥπΑΑΤ, για την πίστωση των χρημάτων της πρώτης δόσης της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013, με το ποσό των 60,5 εκ. ευρώ σε περίπου 60.912 δικαιούχους, ήδη από τις 8 Αυγ 2014.Σημειώνεται ότι προβλέπονται συνολικά 130.000.000€ για την Εξισωτική Αποζημίωση 2013, που δέχθηκε 100.000 περίπου αιτήσεις τον Δεκ 2013, το δε ΥπΑΑΤ υπόσχεται απόδοση των επόμενων 12,5 εκ € το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπ 2014, και στο επόμενο διάστημα (?) και αφού λυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν με 7.000 κτηνοτρόφους, που έμειναν εκτός εξισωτικής, θα πιστωθεί και η δεύτερη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 57 εκ €.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφεριάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά , οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή , Αφροδίτη Σταμπουλή, ΑρτέμηςΜατθαιόπουλος, εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, ο αντιδήμαρχος Σερρών Παναγιώτης Γρηγοριάδης, ο Δημήτρης Μελίτος ως εκπρόσωπος του δήμου Αμφίπολης, ο πρώην υποδιοικητής του ΟΓΑ Μιχάλης Τζελέπης, υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων φορέων και πλήθος αγροτών και κτηνοτρόφων.
Κατά την σύσκεψη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι επεσήμαναν ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το κτηματολόγιο και το δασολόγιο, από την μη επίλυση του, όλοι οι επιτήδειοι προσδοκούν ωφέλειες και φαίνεται ότι θα την «πληρώσουν» οι κτηνοτρόφοι και γενικότερα οι ανοργάνωτοι αγρότες.
« Πάνε να μας σβήσουν» δήλωσε κτηνοτρόφος από το Ζευγολατιό σημειώνοντας ότι «κανείς δεν μου έχει πει ,δεν μου έχει δείξει ποια βοσκοτόπια είναι επιλέξιμα»
« Είμαστε η μόνη παραγωγική τάξη και μας καταστρέφουν. Έχουμε προβλήματα επιβίωσης « σημείωσαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι.
Απευθυνόμενοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι προς του κυβερνητικούς βουλευτές θέλησαν να μάθουν γιατί επιλέγει στο νομό Σερρών να μειωθούν οι βοσκότοποι.
Οι αγρότες επεσήμαναν ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό ,ότι θέλουν την στήριξη όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη,όλοι μαζί να κατέβουν στον υπουργό και ότι θέλουν σαφή πολιτική θέση από τους παριστάμενους βουλευτές.
Με το τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκε όσο αφορά την εξισωτική αποζημίωση να περιμένουν την απόφαση του υπουργείου που θα βγει σήμερα μετά την σχετική σύσκεψη του υπουργείου ενώ για τα βοσκοτόπια αποφασίστηκε να ξεκινήσει η συγκέντρωση εγγράφων και στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΕΑΣ και στην συνέχεια εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και των αγροτών μαζί με τους βουλευτές και τον αντιπεριφερειάρχη, να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.        

Δήμητρα Μετόκη

Πηγή: e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...