Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Σύσκεψη στις Σέρρες για τον ΤΑΡ(Trans Adriatic Pipeline)

Το Σάββατο το πρωί μετά την υπογραφή Υπουργού ΠΕΚΑ κ.Μανιάτη στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων   

Αποφασίστηκε συνάντηση με τον υπουργό κ. Μανιάτη και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 20 Σεπτεμβρίου 2014, στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Διοικητήριο με θέμα την χάραξη της όδευσης τουΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) και την θέση του Σταθμού Συμπίεσης (Σ.Σ.). στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Η σύσκεψη διοργανώθηκε από την Κίνηση Πολιτών Περιφερειακής ενότητας Σερρών , μετά την υπογραφή του Υπουργού ΠΕΚΑ κ.Μανιάτη στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατασκευής του ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline), χωρίς καμιά απολύτως αλλαγή σε ό,τι αφορά τη χάραξη όδευσης του αγωγού και τη θέση του σταθμού συμπίεσης στην Π.Ε. Σερρών. Στην απόφαση του κ.Μανιάτη αγνοήθηκαν οι ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Σερρών και Εμ. Παπά, καθώς επίσης δεν λήφθηκαν υπόψη οι αρνητικές αποφάσεις πολιτικών οργάνων και αντιπροτάσεων επίσημων θεσμοθετημένων επιστημονικών φορέων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Σερρών των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, ο αντιπεριφεριάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης , οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθανάσιος Μασλαρινός, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Αθανάσιος Μπασδάνης, Χρύσα Μπουφίδου, ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης , ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νόττας,ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρήστος Μέγκλας , ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης, εκπρόσωπος της Βουλευτή Σερρών της Ν. Δ. Φωτεινής Αραμπατζή, Γιώργος Τσουμαρίδης, πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων από όπου περνά ο αγωγός TAP, μέλη της Κίνησης Πολιτών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, μέλη του παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ.α..Προήδρευσε της σύσκεψης ο καθηγητής κ. Νανιόπουλος μετά από απόφαση των διοργανωτών και συζητήθηκαν οι εξελίξεις και λήφθηκαν αποφάσεις για την περαιτέρω δράση με μοναδικό γνώμονα την προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής.

Μετά από δυόμιση ώρες περίπου σύσκεψης αποφασίστηκε συνάντηση των φορέων με τον υπουργό ΥΠΕΚΑ Κ. Μανιάτη και προσφυγή στο ΣΤΕ.
Συνάντηση με υπουργό ΠΕΚΑ-Μετακίνηση του Σταθμού Συμπίεσης
Ο κ. Γιάννης Μωυσιάδης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της σύσκεψης ,δήλωσε: «Αποφασίστηκε να υπάρξει μια συνάντηση με τον υπουργό να του εκθέσουμε την απόφασή μας να διεκδικήσουμε την μετακίνηση του συμπιεστή οπωσδήποτε και από κει και πέρα αν είναι δυνατό της όδευσης . Για την μετακίνηση του συμπιεστή του αγωγού είμαστε 100% σίγουροι ότι θα γίνει από την εταιρεία το κουβεντιάζουμε μαζί τους ,συμφωνούν για την μετακίνησή του, έχουμε εναλλακτικές θέσεις άρα, δεν υπάρχει θέμα .Τσάμπα θορυβηθήκαμε από την απόφαση του υπουργού που λέει ότι εγκρίνω και δέχομαι να γίνει αυτό . Αν όμως η εταιρεία συμφωνεί να γίνει κάτι άλλο και προχωρήσει στην αλλαγή της θέσης δεν σημαίνει ότι ο υπουργός θα αρνηθεί . Έχουμε ήδη επτά συναντήσεις και αυτή την εβδομάδα έρχονται για μια ακόμη συνάντηση . Είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει ο χώρος του συμπιεστή .Δικαιολογημένα θορύβησε τον κόσμο η απόφαση του υπουργού , όλοι είμαστε υπέρ της αντίδρασης και να πάμε να συναντήσουμε τον υπουργό . Το περιφερειακό συμβούλιο δεν πήρε την απόφαση για την ΜΠΕ , την πήρε η Επιτροπή Ανάπτυξης που πήγε το θέμα. Σαφώς έχει γίνει πρόταση να πάει στο ΣΤΕ, δεν ξέρω τι πιθανότητες όμως έχει στην τεκμηρίωση.», σημείωσε.
Η κ. Σταμπουλή ανέφερε «Άλλη μια σύσκεψη για ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά την υγεία των πολιτών του νομού και την παραγωγικότητα του τόπου,κατέληξε με την καραμέλα να πάμε στον υπουργό ,στον ίδιο υπουργό που ενέκρινε την μελέτη . Που την ενέκρινε επειδή την υπέδειξε η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν υπάρχει καμιά δέσμευση από τον Περιφερειάρχη και τον αντιπεριφεριάρχη Σερρών ότι θα πάμε με μια απόφαση της Περιφέρειας που απορρίπτει αυτή την μελέτη. Δεν υπάρχει καμιά δέσμευση αρνήθηκε να μας αποκαλύψει ο κ. Μωυσιάδης τις εναλλακτικές θέσεις του συμπιεστή που θα προτείνει στην εταιρεία. Θέλει επί μερικές βδομάδες να διαπραγματεύεται εν λευκώ με την εταιρία .Δεν έχει καμιά δέσμευση για τις προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ ή τι άλλο θα προταθεί στις θέσεις αυτές.»
« Θεωρώ ότι πρέπει να ανατραπεί η απόφαση του υπουργού . πρέπει να τα ξαναδούμε επ΄ αρχής, μένουμε στην θέση μας ότι η όδευση δεν πρέπει να είναι μέσα σε περιοχή υψηλής παραγωγικότητας . Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ,πρέπει οι αρμόδιοι μα τις βρούνε και να κάνουν νέα πρόταση. Η προσφυγή στο ΣΤΕ είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει» δήλωσε ο Δημήτρης Νόττας ,δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά.
Ο κ. Δαβής Μιχάλης ,μέλος της Κίνηση Πολιτών Περιφερειακής ενότητας Σερρών «Αποφασίστηκε ότι θα συναντηθεί η αντιπεριφέρεια πάλι με την εταιρεία θεωρώντας ότι θα αλλάξει κάτι. Εφόσον μπήκαν οι τελικές υπογραφές και μάλλον αυτό το έγγραφο διεθνώς μας δεσμεύει, δεν ξέρω πως ο κ. Μανιάτης μπορεί να αποσύρει την υπογραφή του , μακάρι να την αποσύρει –και αν γίνεται αυτό . Εμείς ενημερώνουμε , ευαισθητοποιούμε τον κόσμος να καταλάβει τι σημαίνει αυτό για τον τόπο του. Η απόφαση να μετακινηθεί ο συμπιεστής είναι ευχή»
«Φωνή λαού ,οργή θεού . Μακάρι να γίνει δημοψήφισμα .Εμείς έχουμε κάνει πολλές κινήσεις όπως και η αντιπεριφέρια και οι βουλευτές . Ο υπουργός μας είπε βρείτε τα με τις εταιρείες και φέρτε μου μια απόφαση να την υπογράψω .Θαρρείς δεν έχει υπηρεσίες , λες και δεν έχει συμβούλους. Τελικά ποιανού υπουργός είναι ο κ. Μανιάτης;» διερωτήθηκε το μέλος της Κίνησης Πολιτών
Τις βολές του Σταύρου Παπαϊωάννου, υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Σερρών, δέχτηκε ο Γιάννης Μωυσιάδης, όπως δήλωσε ο κ. Μωυσιάδηςενώ καθησύχαζε τους εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών κατά του ΤΑΡ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει αλλαγή στα σχέδια της κοινοπραξίας, τουλάχιστον ως προς τη θέση του Σ.Σ., το θέμα της γνωμοδότησης «πέρασε» μεσ' το κατακαλόκαιρο θετικά για τον ΤΑΡ από την Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, και δεν συζητήθηκε στην ολομέλεια του σώματος. « Είναι λυπηρό, θέματα τα οποία θα κοστίζουν πολύ στον σερραϊκό λαό. Είναι κρίμα και δεν μας αξίζουν» σημείωσε και κατέληξε «η Ριζοσπαστική Αριστερά δεσμεύεται ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να φέρουμε το θέμα στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου για να παρθεί η απόφαση και θα φανεί τι υποστηρίζει ο καθένας σε αυτό το νομό»

Δήμητρα Μετόκη



Πηγή: http://e-simerini.com/

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...