Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ο καθιερωμένος ετήσιος αγιασμός της Αδελφότητας των Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»

Τελέστηκε μεγάλη επιτυχία με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων στη χορωδία και στα χορευτικά τμήματα της Αδελφότητας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συλλόγου.
Ελπιδοφόρο ξεκίνημα μίας νέας πολιτιστικής περιόδου. Η Αδελφότητα καλεί όλους τους Μικρασιάτες και τους φίλους της να τη στηρίξουν στο εθνικό και πολιτιστικό της έργο.


 

Με την παρουσία πολλών μελών και φίλων της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος ετήσιος αγιασμός. Το απόγευμα της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο αγιασμός, με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων στη χορωδία και στα χορευτικά τμήματα της Αδελφότητας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συλλόγου, στην οδό Ικονίου 5, στις Σέρρες.
Εκπροσωπώντας τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, τον αγιασμό τέλεσε ο π. Χρήστος Καλαϊτζής, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του μητροπολίτη κ. Θεολόγου για καλή και δημιουργική χρονιά. Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σωκράτης Κοτζάογλου, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους της Αδελφότητας, που στηρίζουν τις δράσεις της.
Κάνοντας δηλώσεις στη «Σ», ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Κοτζάογλου ανέφερε: «Όπως κάθε χρόνο με πολύ κόσμο και πολύ κέφι η Αδελφότητα ξεκινά την νέα πολιτιστική σεζόν. Οι γυναίκες του συλλόγου φρόντισαν για τις γαστρονομικές μας αδυναμίες, οπότε πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και στα χορευτικά, και στην χορωδία και στα δρώμενα που ετοιμάζουμε και στα ταξίδιαστο εξωτερικό. Η Αδελφότητα είναι ένας πολυδύναμος σύλλογος και πιστεύω, όπως κάθε χρόνο, ο πήχης θα είναι ψηλά».
Αναφερόμενος στις προγραμματισμένες δράσεις της Αδελφότητας ο κ. Κοτζάογλου δήλωσε: «Θα έχουμε τον ετήσιο χορό αρχή της χρονιάς,τα Πολυκάρπεια τον Φεβρουάριο, ένα ταξίδι στο εξωτερικό –κατά πάσα πιθανότητα στην Γερμανία –και συμμετοχή σε διάφορα φεστιβάλ με το χορευτικό και την χορωδία. Επίσης θέλουμε να αναδείξουμε Μικρασιάτες δημιουργούς , όπως ο Ηλίας Βενέζης , ο Κάρολος Κουν, ο Φώτης Κόντογλου .Πιστεύω θα είμαστε παρόντες και συνεχίζοντας τόνισε: « Βέβαια, θα συνεργαστούμεμε τους άλλους πολιτιστικούς συλλόγους για να πετύχει η 13η Πανελλήνια χορευτική συνάντηση, η οποία δεν πρέπει να είναι σαν την12η διοργάνωση, η οποία υπολείπονταν σε πολλά πράγματα. Θα δώσουμε όλοι ότι μπορούμε για να πετύχει, γιατί είναι μια εκδήλωση εξωστρεφής και βγάζει τον νομό εκτός συνόρων και θα έχουμε αυτό που λέμε πολιτιστικό τουρισμό».
«Εκτός από τα τετριμμένα», σημείωσε ο πρόεδρος της Αδελφότητας, «θα προσπαθήσουμε να εκδώσουμε το 19ο τεύχος του βιβλίου-περιοδικού ¨Μικρασιατική Σπίθα¨. Ευχή μας είναι να το παρουσιάσει το μέλος της Αδελφότητας μας, η Κατερίνα Περιστέρη, που αυτό το διάστημα ασχολείται με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, αλλά πιστεύω ότι στις 29 Μαΐου θα είναι μαζί μας, την οποίαθα τιμήσει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας , Απόστολος Τζιτζικώστας, για το όλο έργο της . Για μας είναι υπερήφανο που είναι Σμυρνιά στην καταγωγή, μετά τον Μανώλη Ανδρόνικο που ήταν από την Προύσα, μια ακόμη Μικρασιάτισα, Σμυρνιά, αναδεικνύει το ανασκαφικό έργο της Ελλάδας».
Επισημαίνεται ότι στην Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» λειτουργούν τμήματα χορευτικά, ενηλίκων (αρχαρίων και προχωρημένων)-παιδικό, και χορωδίας .
Στον αγιασμό παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, οι επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης Στέφανος Φωτιάδης και Θεόδωρος Μηλίδης αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Ευθύμης Ραμπότας, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας ΣερρώνΒάσω Μπουρβάνη, η δημοτική σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Σερρών Στέλλα Ευθυμιάδου, ο πρώην νομάρχηςΚώστας Παπαπαναγιώτου, ο πρόεδρος της ΠΟΘΣΛευτέρης Χατζόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών Γιάννης Μπαλίτης,η πρώην πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ και μέλος της Αδελφότητας Καλλιόπη Ευαγγελίδου, η συνιδιοκτήτρια της «Σ», δημοσιογράφος και μέλος του Συλλόγου Δήμητρα Μετόκη, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών κ. Στέλλα Ελευθεριάδου, ο πρόεδρος του «Τηλέ Επιλογές» Θόδωρος Ελιόγλου, η πρόεδρος του «ΟΡΦΕΑ» Γιούλη Σπυρίδου, ο χοράρχης της Αδελφότητας Δημήτριος Αρδανιώτης και η χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Στέλλα Μπίμπη, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, μέλη της Αδελφότητας του χορωδιακού και χορευτικών τμημάτων της και πολλοί άλλοι.
Από το Δ.Σ. της Αδελφότητας παρέστησαν ο πρόεδρος Σωκράτης Κοτζάογλου, ο Αντιπρόεδρος Βασίλειος Κατιρτζόγλου, ο γεν. γραμματέας Αλέξανδρος Καδέμογλου, η ταμίας Μένια Μπασιά, η έφορος ιματισμού και χορευτικών τμημάτων Κλεοπάτρα Κοτζάογλου, η έφορος γαστρονομίας Μαριάνθη Μήτσιου, η έφορος Παιδείας και Πολιτισμού Ολυμπία Παχαδίρογλου και το μέλος Κυριακή Χατζηκύρου.
Στο τέλος του Αγιασμού προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους πεντανόστιμα μικρασιάτικα εδέσματα ,αλμυρά και γλυκά ,προσφορά των κυριών μελών του Συλλόγου.
Ήταν ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα μίας πολιτιστικής περιόδου. Η Αδελφότητα καλεί όλους τους Μικρασιάτες και τους φίλους της να την στηρίξουν στο εθνικό και πολιτιστικό της έργο.


Βασίλης Μετόκης


Πηγή: e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...