Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Εισήγηση για τον τουρισμό στο Money Show 2015: "Η κεφαλαιοποίηση - μέχρι τώρα - και η προοπτική του τουρισμού ως οικονομικού πόρου, για τις Σέρρες"



Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΠΗΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Ο τουρισμός σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θέματα κυρίου ενδιαφέροντος σε παγκόσμια κλίμακα. Και στη χώρα μας συμβαίνει το ίδιο, μέχρι μάλιστα υπερβολής . Ο κλάδος του τουρισμού, στη χώρα μας, συμμετέχει με 18% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και απασχολεί το 16% του ενεργού πληθυσμού. Αναγάγετε αυτά τα ποσοστά σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο και θα διαπιστώσετε την ιδιαίτερη βαρύτητα του τουρισμού στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή και την πολιτιστική εξωστρέφεια των τουριστικά αναπτυγμένων περιοχών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιλαμβανόμενη το ειδικό βάρος του τουρισμού στην οικονομία, έχει αφιερώσει στην τουριστική ανάπτυξη ιδιαίτερο μέρος του προγράμματος της.
Με στοχευμένες δράσεις, επενδύουμε στην ποιότητα και στις ειδικές μορφές τουρισμού.
Κύριο μέλημα της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο χώρο της Τουριστικής Πολιτικής είναι:
Ο θεσμικός εκσυγχρονισμός
Η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα
Η βελτίωση των υποδομών
Τα νέα μέσα και οι έξυπνες πολιτικές

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Π.Ε.  ΣΕΡΡΩΝ

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών είναι μια εκτενής λωρίδα γης, κατά μήκος της ροής του ποταμού Στρυμώνα, που ξεκινά από τα Βουλγαρικά σύνορα και, με την εύφορη  πεδιάδα που τον περιβάλλει, καταλήγει στο Αιγαίο Πέλαγος. Περιστοιχισμένη από  ορεινούς όγκους, έχει όλη την ποικιλία εδαφών και κλίματος που συναντώνται στην  Ελλάδα. 
Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ένας από τους πλέον σημαντικούς τόπους της χώρας μας, έχει από πολλά χρόνια μπει σε ένα δρόμο υστέρησης στην ανάπτυξη, που προβληματίζει όλους τους φορείς.  Παρά το γεγονός ότι παράγει μεγάλη αξία προϊόντων από τον πρωτογενή τομέα, δεν ακολουθούν ανάλογα, ούτε ο δευτερογενής ούτε ο τριτογενής τομέας.
Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων διοίκησης της Περιφέρειας από τους νέους αιρετούς Περιφερειάρχη,  Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους, γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής των πλουτοπαραγωγικών πηγών της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, κατά συνέπεια και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, της  αξιοποίησής τους και των προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Μια καταγραφή , που βασίζεται σε σύγχρονα και διασταυρωμένα στοιχεία και σε  προτάσεις ανάπτυξης.
Ιδιωτικοί και Δημόσιοι φορείς, καθώς και Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, αλλά και όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, κατέγραψαν με σαφή, περιγραφικό και τεκμηριωμένο τρόπο, την παρούσα κατάσταση και τους προβληματισμούς τους.
Οι προτάσεις όλων των επιτροπών χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν όραμα,  ελπίδα και συστηματική προσπάθεια να βρεθούν νέες, καινοτόμες και σύγχρονες αναπτυξιακές διέξοδοι.
Η ωριμότητα των προτάσεων, ο καινοτόμος και ευρωπαϊκός τους χαρακτήρας, η επικέντρωση στα πραγματικά προβλήματα και τους πραγματικούς περιορισμούς και η προσπάθεια όλων όσων συμμετέχουν προοιωνίζουν μια επιτυχημένη πορεία προς το μέλλον, μια σίγουρη ώθηση προς τα εμπρός.
Για όλα αυτά εμείς, στις Σέρρες, αποφασίσαμε να συστήσουμε Οργανισμό Τουρισμού της Π.Ε Σερρών για να αποτελέσει πραγματική πηγή εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης του ζητήματος της ανάπτυξης,
Για όλους εμάς, που συμμετέχουμε σε αυτό, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, όλα αυτά αποτελούν μια συλλογική μελέτη με κοινούς σκοπούς και στόχους. Η νέα αιρετή δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει έτσι, στα χέρια της, όχι μόνο την καταγραφή της παρούσας κατάστασης αλλά και τις προτάσεις, και  τις απόψεις των φορέων, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζει με ποιόν τρόπο θα πρέπει να διατυπώσει τις αποφάσεις υλοποίησης του προγράμματός της. 
 Η κατάσταση ωστόσο, που επικρατεί σήμερα στην Π.Ε. Σερρών είναι ακόμη προς διερεύνηση, διότι για παράδειγμα στο 1ο 9μηνο του 2014  είχαμε μια αύξηση εισόδων στο νομό, που άγγιξε το 300 % , αφού από 150.000 το αντίστοιχο διάστημα του 2013, φτάσαμε στις 450.000 το 2014. Να σημειωθεί, ακόμη, ότι σήμερα η Π.Ε. Σερρών αγγίζει τις 2000 κλίνες, ιδιαίτερα σε ξενοδοχεία 3 αστέρων και πάνω, που παρέχουν όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες.  Παρατηρούμε εύκολα λοιπόν, μια μεγάλη δυσαναλογία εισόδων από τον Προμαχώνα και διανυκτερεύσεων σε μονάδες της Π.Ε. Σερρών. Από αυτό  το γεγονός μπορούμε να ερμηνεύσουμε ότι το προϊόν το πλέον θελκτικό για τον επισκέπτη είναι κυρίως ο ήλιος και η θάλασσα.
Στην Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ υπάρχει επίσης, ένα ΣΥΝΟΛΟ 20  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ και ένα πυκνό δίκτυο δρομολογίων από ένα στόλο 100 και πλέον λεωφορείων του ΚΤΕΛ.
Πρέπει  να καταγραφεί ότι υπάρχει λιμάνι, που περιμένει την αξιοποίησή του και σιδηροδρομική σύνδεση, καθώς και ότι, ίσως το σηματικότερο, ο Νομός Σερρών είναι σήμερα, η κύρια πύλη εσόδου – εξόδου από ξηράς , της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

 ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ

1. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αυτή η μορφή τουρισμού ταιριάζει και μπορεί να αναπτυχθεί στην περιφέρεια του Νομού, όπου υπάρχουν τα βουνά και οι οροσειρές με πυκνή βλάστηση και με πανέμορφα δάση, το υγρό.
Σημαντικοί πόλοι οικοτουριστικής ανάπτυξης στην Π.Ε.Σερρών είναι: η λίμνη Κερκίνη, η οροσειρά του Μπέλλες, το Παγγαίον όρος, το Κερδύλλιον όρος, το όρος Βερτίσκος,  το Μενοίκιο όρος, το σπήλαιο Αλιστράτης, ο ποταμός Αγγίτης, το δάσος του Λαιλιά με το "σφαγνώνα" , το Δέλτα του Στρυμόνα στο Στρυμονικό Κόλπο.
Α. Υφιστάμενη κατάσταση
1. Η λίμνη Κερκίνη είναι υγρότοπος διεθνούς σημασίας της σύμβασης Ramsar. Η αξία της σαν υγροβιοτόπου οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα και ποικιλία υδρόβιων και αρπακτικών πουλιών. Το χαρακτηριστικό της είδος είναι  αργυροπελεκάνος, ένα από τα μεγαλύτερα υδρόβια ψαροφάγα πουλιά, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση παγκοσμίως. Τα δεδομένα αυτά έχουν κάνει παγκοσμίως γνωστή τη λίμνη Κερκίνη στους  φυσιολατρικούς και οικολογικούς κύκλους, οι οποίοι την επισκέπτονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
- Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, υπάρχει ακόμη δυνατότητα βελτιώσεων σε όλους τους τομείς. 

2. Η οροσειρά του Μπέλλες:
 αποτελεί μαζί με τη λίμνη Κερκίνη μια ενιαία ενότητα φυσικού οικοσυστήματος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό, η οικοτουριστική ανάπτυξητης λίμνης μπορεί να συνδυαστεί και με το Μπέλλες. Σήμερα την οροσειρά επισκέπτονται κυνηγοί από όλη την Ελλάδα . Η οροσειρά του Μπέλλες, χρειάζεται τη δημιουργία περισσότερων περιπατητικών μονοπατιών και ορειβατικού καταφυγίου.

3. Σπήλαιο Αλιστράτης:
πρόκειται για επιβλητικό σπήλαιο με  πανύψηλες οροφές, υπερμεγέθεις σταλακτίτες, θαυμάσιες πανέμορφες κολόνες και σπανιότατο μικροδιάκοσμο από "εκκεντρίτες". Το σπήλαιο απέχει 50 χλμ. από τις Σέρρες. Το μήκος των εξερευνημένων διαδρόμων του είναι 3.000 μ., οι οποίοι εκτείνονται δεξιά και αριστερά από τη μοναδικού μεγέθους κύρια αίθουσά του.  Ο  Διάδρομος επίσκεψης εντός του σπηλαίου φτάνει στα 950 μ.

4. Ποταμός Αγγίτης - Φαράγγι:
Πρόκειται για παρθένο υγροβιότοπο με άγρια ομορφιά, με ανεξερεύνητη την πανίδα και τη χλωρίδα του. Αν προστατευθεί, οριοθετηθεί και γίνουν επεμβάσεις ήπιας μορφής, θα αποτελέσει συμπλήρωμα του πόλου έλξης του σπηλαίου Αλιστράτης. Στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη πρέπει να γίνει σύνδεση ενός τμήματος του φαραγγιού με περιηγητικούς διαδρόμους με το σπήλαιο Αλιστράτης, ώστε να λειτουργήσουν σαν ενιαίος χώρος και διαμόρφωση του ήδη υπάρχοντος μονοπατιού κατά μήκος του ποταμού Αγγίτη, σε περιπατητικό διάδρομο με επεμβάσεις ήπιας μορφής π.χ. ξύλινες πεζογέφυρες.

5. Δάσος Λαιλιά - "Σφαγνώνας":
Αποτελεί τον πνεύμονα της πόλης των Σερρών. Πρόκειται για υψηλό δάσος οξυάς και δασικής πεύκης, έκτασης 30.000 στρεμάτων. Το δάσος προσφέρει καταφύγιο σε μεγάλα θηλαστικά και πτηνά, σπάνια και κοινά. Στο κέντρο του υπάρχει ένα μοναδικό παλαιοβοτανικό Μουσείο, ο"σφαγνώνας" του Λαιλιά. Στο χωριό αυτό, που ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης με Υπουργική απόφαση το 1986, έγιναν γεωλογικές έρευνες και διαπιστώθηκε η μεταπαγετώδης εξέλιξη του δάσους της περιοχής, με τις εναλλαγές των ειδών, σε συνδυασμό με την ανθρωπογενή επίδραση.

6. Δέλτα του Στρυμώνα:
Είναι ένας μικρός υγροβιότοπος, που φιλοξενεί κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό υδροβίων και παρυδάτιων πτηνών, αλλά που πρόσφατα αλλοιώθηκε από τα οδικά έργα της Νέας Εγνατίας οδού. Γι αυτό στο Δέλτα του Στρυμόνα πρέπει να γίνει εκ νέου οριοθέτηση και χωροταξική κατανομή, ώστε να προστατευθούν οι εκτάσεις του Δέλτα, που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα NATURA .

7.  Τα σπήλαια του Μαύρου Βράχου στο Σιδηρόκαστρο, που ακόμη ερευνούνται, αλλά ότι έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής είναι εκπληκτικής  φυσικής ομορφιάς.

 ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Ο οικολογικός τουρισμός, συνεπικουρούμενος από τον αγροτοτουρισμό , τον περιηγητικό τουρισμό και τον κυνηγητικό τουρισμό, για τον οποίο πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερα εκτροφεία θηραμάτων,  αποτελεί ένα δυναμικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης.
Για το Νομό μας ο όρος αγροτοτουρισμός θα πρέπει να εξεταστεί με την ευρύτερη έννοιά του. Δηλαδή πρέπει να συμπεριλαμβάνει Λαογραφικά μουσεία, Χειροτεχνία,  Υφαντουργία, Βαφή, Αγιογραφία, παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα, Συλλογές, Οικίες, Οικισμούς και πλατείες,  Τοπικές ιδιαιτερότητες .
 Αξιόλογες περιοχές όπου μπορεί να αναπτυχθεί ο Αγροτοτουρισμός είναι τα χωριά του Παγγαίου, τα Νταρνακοχώρια, τα χωριά της περιοχής Κερκίνης και της οροσειράς Μπέλλες.  Όμως, επειδή το θέμα της ανάπτυξης αγροτοτουρισμού είναι πολυσύνθετο και συνυφαίνεται με την ανάπτυξη και των άλλων ειδών τουρισμού, γι' αυτό έχουμε προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό μελέτη ανάπτυξης του αγροτοτουρισμού στο Νομό Σερρών που περιλαμβάνει:
α) Καταγραφή παραδοσιακών, λαογραφικών στοιχείων και προτάσεις αξιοποίησής τους.
β) Καταγραφή παραδοσιακών και ιστορικών οικιών και οικισμών.
γ) Αξιολόγηση και αξιοποίηση περιοχών φυσικού κάλλους.
ε) Προτάσεις για δημιουργία ξενώνων.
Η παραπάνω πρόταση καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις - έργα υποδομής στον αγροτοτουρισμό περιέχονται στο πρόγραμματων ευρωπαικών κοινοτήτων LEADER.



2. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 

Μετά τις τελευταίες ανασκαφές και ανακαλύψεις ο βασικός αρχαιολογικός χώρος της Π.Ε. Σερρών, η Αμφίπολη και το μουσείο της, δέχθηκαν υπερδιπλάσια αύξηση επισκεπτών από τον προηγούμενο χρόνο. Στην αναμονή κι άλλων ανακοινώσεων, ίσως και άλλων ανακαλύψεων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με αιχμή την Π.Ε. Σερρών έχει εκπονήσει σχέδιο ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς των Σερρών, το οποίο όμως, θα παρασύρει αναπτυξιακά και τον υπόλοιπο νομό. Επιγραμματικά θα σας αναφέρω ότι συνεχίζονται οι εργασίες στο αρχαίο γυμνάσιο και στο αρχαίο θέατρο, γίνεται προσπάθεια ένταξης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα την αρχαία Εγνατία οδό και τα βήματα του Αποστόλου Παύλου.
Παράλληλα προχωρούν οι εργασίες για την αρχαία Άργιλο και οι έρευνες για την αρχαία Τράγιλο.
Υπάρχουν τα αρχαία της Τερπνής και του Νέου Σκοπού και φυσικά το αρχαιολογικό μουσείο στο κέντρο της πόλης των Σερρών.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνεται στα Μαρτυρικά Κερδύλλια, όπου βρίσκεται ο τόπος μαρτυρίου της πρώτης ομαδικής σφαγής των Γερμανών κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

3. ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η μοναδική παραθαλάσσια κοινότητα των Σερρών είναι των Νέων Κερδυλλίων, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με την κοντινή της απόσταση από την Αμφίπολη και το σπήλαιο Αλιστράτης, καθώς και τα ιαματικά λουτρά Νιγρίτας.  Στην περιοχή της Κοινότητας υπάρχουν τέσσερις οικισμοί παραθεριστικών κατοικιών. Στα διοικητικά όρια της Κοινότητας ανήκει παραλία δέκα χιλιομέτρων. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, την Κοινότητα επισκέπτονται κατά τους θερινούς μήνες πολλοί τουρίστες, Έλληνες και ξένοι.

4. ΟΡΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ανάπτυξη του Ορεινού και Χειμερινού Τουρισμού είναι, για σήμερα τουλάχιστον, ο μόνος πόλος έλξης τουριστών, Ελλήνων κυρίως, στην πόλη και την περιοχή μας, και αυτό χάρη στην ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Λαιλιά
Α. Υπάρχουσα κατάσταση
Ο Ε.Ο.Σ. Σερρών, από τότε που ιδρύθηκε, συνέβαλε τα μέγιστα για την ανάπτυξη στην περιοχή μας του Ορεινού και Χειμερινού Τουρισμού.
1. Το 1959 ανεγέρθηκε από το Ε.Ο.Σ. στο μαγευτικό δάσος του Λαϊλιά Ορειβατικό Καταφύγιο, σε υψόμετρο 1500 μ. στη θέση "Ολύμπια" του δάσους, το οποίο λειτουργεί και σήμερα.
2. Το 1980 δημιουργήθηκε το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαιλιά, το οποίο διαθέτει μια χιονοδρομική πίστα μήκους 1000 μ. και πλάτους 70 μ.
3.Στο τέρμα της χιονοδρομικής πίστας ανεγέρθηκε χιονοδρομικό περίπτερο. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά πραγματοποιούνται κάθε χρόνο Χιονοδρομικοί αγώνες Πανελλήνιοι και τοπικά Πρωταθλήματα, καθώς και Περιφερειακοί αγώνες Καταβάσεων, δρόμων αντοχής και διάθλου. Οι αγώνες των Καταβάσεων γίνονται στην  προαναφερθείσα χιονοδρομική πίστα, οι δε αγώνες των δρόμων αντοχής και διάθλου γίνονται στους υπάρχοντες δασικούς δρόμους. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά κατά τη χειμερινή περίοδο επισκέπτονται κατά τις ημέρες λειτουργίας του χιλιάδες επισκεπτών απ' όλη την Ελλάδα. Αλλά και τις άλλες εποχές του χρόνου, μεγάλος αριθμός εκδρομέων επισκέπτεται το δάσος Λαϊλιά.
4.  Έγινε  χάραξη και σήμανση του Διεθνούς Μονοπατιού μεγάλων διαδρομών υπό την ονομασία Ε4, το οποίο ξεκινάει από τα Πυρηναία Όρη και φτάνει μέσω Βουλγαρίας στο Ν. Σερρών και συνεχίζει προς την υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και κατευθύνεται προς την Τουρκία. Το Διεθνές αυτό Μονοπάτι εξυπηρετεί τους ορειβάτες και πεζοπόρους όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά κυρίως των Ευρωπαϊκών Κρατών, στην προσπάθεια να γνωρίσουν την Ελληνική ύπαιθρο και φύση, και βέβαια τους ανθρώπους της Ελληνικής υπαίθρου, τα ήθη και έθιμά τους, και επίσης να επισκεφθούν αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους και τόσα άλλα ενδιαφέροντα της Ελληνικής υπαίθρου. Η τουριστική κίνηση που παρουσιάζεται στον τομέα αυτό είναι σημαντική, αλλά δεν είναι αυτή που πρέπει και μπορεί να είναι. 

Β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Για την ανάπτυξη του Ορεινού και Χειμερινού Τουρισμού της περιοχής μας είναι ανάγκη, με κύριο άξονα το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά, που είναι η βάση της πραγματοποιήσεως του Ορεινού και Χειμερινού Τουρισμού, οι συνθήκες είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν και να βελτιωθούν με τη δημιουργία μιας μεγάλης, διεθνών προδιαγραφών χιονοδρομικής και ποδηλατικής  πίστας,  δρόμων αντοχής, διάθλου και αγώνων mountain bike, έτσι ώστε, να αποτελέσουν όλα αυτά μαζί ένα μεγάλο προπονητικό κέντρο διαφόρων αθλημάτων, όπου θα μπορούν να γίνονται προπονήσεις όχι μόνον το χειμώνα, Ελλήνων αθλητών αλλά και ξένων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επί ξηρού εδάφους, που είναι απαραίτητες για τους πάρα πολλούς αθλητές.  Θα μπορούν να πραγματοποιούνται εκεί και διεθνείς αγώνες των ανωτέρω αθλημάτων. Έτσι, θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι ασχολούνται με τα ανωτέρω αθλήματα.
Εννοείται πως  θα γίνουν και σχετικές προς το σκοπό αυτό εγκαταστάσεις, δηλαδή γυμναστήριο ανοικτό και κλειστό, όργανα γυμναστικής, σάουνα, αίθουσα συγκεντρώσεως και άλλοι αναγκαίοι χώροι.
2. Να αναγερθεί ορειβατικό Καταφύγιο στο Μπέλλες.
3.Να γίνει επέκταση και εξοπλισμός των ορειβατικών Καταφύγιων στο Παγγαίο της Πρώτης και του Ροδολίβους, καθώς και του καταφυγίου Νιγρίτας στο όρος Βερτίσκο.
4. Να γίνει δημιουργία πίστας αναρρίχησης στο Παγγαίο.
5. Να γίνεται συντήρηση της σήμανσης του Διεθνούς Μονοπατιού, με τρόπο ώστε να είναι ευδιάκριτη και να βοηθά αυτούς που θα ήθελαν να το διασχίσουν, κυρίως δε τους ξένους.
6. Να αναπτυχθεί σε όλο τον ορεινό όγκο της Π.Ε. Σερρών ο ορεινός ποδηλατικός αθλητισμός και τουρισμός (mountain bike)

6. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Π.Ε. Σερρών γίνεται ομορφότερη από τα Βυζαντινά μνημεία, τους Ναούς, τα Μοναστήρια και ιδιαίτερα με την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Το θρησκευτικό στοιχείο γίνεται έντονα αντιληπτό με τα αριστουργήματα αρχιτεκτονικής που διασώζουν στο διάβα του χρόνου την ευσέβεια παλιών και νεωτέρων γενεών. Τα μνημεία αυτά αποτελούν πρόκληση και πρόσκληση για κάθε επισκέπτη που βρίσκεται στον τόπο μας. Αποτελούν τόπους λατρείας, προσευχής, προσκυνήματος, τόπους ξεκούρασης. Οι συντονισμένες προσπάθειες των Μητροπολιτών διέσωσαν τα μνημεία, που ξαναβρίσκουν την παλιά αίγλη τους.
Τα μνημεία που προκαλούν είτε θρησκευτικό, είτε αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι:
1. Ο Ι.Ν.Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται μέσα στην πόλη των Σερρών, είναι η παλιά Μητρόπολη των Σερρών.
2. Η Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από την πόλη των Σερρών. Σύγχρονη των Μονών του Αγ. Ορους. Κτίσθηκε το 1270 μ.Χ. από τον πρώτο κτήτορα Ιωαννίκιο. Γνωστή όχι μόνο πανελλήνια, αλλά και πανευρωπαϊκά, γίνεται αντικείμενο έρευνας επιστημόνων σε πολλά συνέδρια.
3. Ο Ι.Ν.Αγίου Νικολάου που είναι Βυζαντινός, βρίσκεται στο λόφο της Ακρόπολης των Σερρών . Είναι κτίσμα του 14ου αιώνα, κατά την εποχή των Παλαιολόγων. Λέγεται ότι κτίσθηκε εκεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των στρατιωτών φρουρών που βρίσκονταν στο κάστρο των Σερρών.
4. Ο Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου-Κρυονερίτη βρίσκεται στα Β.Α. της πόλης. Είναι κτίσμα του 13ου αιώνα, ένα μνημείο τέχνης ισάξιο της μονής Τιμίου Προδρόμου. Είναι μετόχι της Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου. Στη βόρεια πλευρά του Ναού υπάρχει το ναύδριο του Αγ. Δημητρίου που επικοινωνεί με εσωτερική μεγάλη πόρτα με τον Αγ. Γεώργιο
5. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο είναι επίτευγμα δύο Μητροπολιτών . Ιδρύθηκε το 1988, για να προφυλάξει τα φορητά αντικείμενα από κάθε επιβουλή, αλλά και να τα προβάλλει σε κάθε επισκέπτη. Είναι συγκεντρωμένα τα εκθέματα, που προέρχονται από την περιοχή της Μητροπολιτικής περιφέρειας Σερρών και Νιγρίτης.
6. Ο Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Χιονοχωρίου και η σπηλιά του κτήτορα της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου. Η σπηλιά, που ήταν ασκητήριο του κτήτορα της Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου Ιωαννικίου, είναι μια φυσική σπηλιά, λαξευμένη στο βράχο και αναρριχημένη στις απόκρημνες πλαγιές του Μενοίκιου όρους. Φιλοξενεί απλά, μερικές τοιχογραφίες παλαιές (16ου-17ου αιώνα) και ένα εκκλησάκι που χρησίμευε για τις λατρευτικές ανάγκες του κτήτορα Ιωαννίκιου.
7. Ο Ι.Ν.Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Καστρί Ευκαρπίας είναι κτίσμα του 16ου-17ου αιώνα, που παλιότερα ήταν μοναστήρι. Είναι μια εκκλησιά παμπάλαια στην κορυφή του λόφου, στην περιοχή της Βισαλτίας  (Νιγρίτας) και μαρτυρεί την παλιά ιστορία της περιοχής.
8. Η Ι.Μ.Παναγιάς Βύσσιανης που ιδρύθηκε το 1972 βρίσκεται 8 χλμ. δυτικά της πόλης των Σερρών, μετά το χωριό Μετόχι.
9. Η Ι.Μ.Τιμίου Σταυρού ιδρύθηκε το 1989. Στα Β.Α. της κωμόπολης Αγίου Πνεύματος, που απέχει 15 χλμ. από τις Σέρρες.
10. Η Ι.Μ. Προφήτη Ηλία ιδρύθηκε το 1991. Είναι γυναικείο Μοναστήρι στην κωμόπολη του Αγίου Πνεύματος, που απέχει 15 χλμ. από τις Σέρρες.
11. Η Ι.Μ.Εικοσιφίνοισσας. Ιδρύθηκε το 450 μ.Χ. Βρίσκεται σε χαράδρα του Παγγαίου Όρους και είναι γυναικείο Μοναστήρι. Το 1917 η Μονή υπέστη φοβερή καταστροφή και απογυμνώθηκε κυριολεκτικά από τους Βουλγάρους, οι οποίοι αφαίρεσαν συγγίλια, χειρόγραφα, κειμήλια, άγια λείψανα και εικόνες.
12. Η Ι.Μ.Αγίου Κηρύκου και Ιουλίττης, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.
Τέλος, φυσική ομορφιά και ενατένιση προσφέρουν οι Ιερές Μονές Ακριτοχωρίου, Δομήρου, Αλιστράτης, Αναλήψεως, Πρώτης και Τούμπας.

7. ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για τη διοργάνωση Συνεδρίων Εσωτερικού και Εξωτερικού στο Νομό, υπάρχουν πια , όχι  ένα μόνο Συνεδριακό Κέντρο, αλλά αρκετά που μπορουν να φιλοξενήσουν μέχρι και  500 - 600 άτομα , με βοηθητικούς χώρους, καμπίνες μεταφραστών, χώρους εισηγητών και αίθουσα VIP, τέλειο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τέλος χώρο εστίασης των Συνέδρων . Έτσι μπορεί να αναπτυχθεί ο τόσο σημαντικός τομέας του Συνεδριακού Τουρισμού, δεδομένου  ότι τα target group του Συνεδριακού Τουρισμού είναι από Α έως Β2, δηλαδή υψηλές  εισοδηματικές τάξεις.

8. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μετά τη στροφή του βλέμματος της χώρας προς Βορρά, πρώην Ανατολική Ευρώπη, αρχίζουν να παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του τομέα του Εμπορικού Τουρισμού. Το κοινό στο οποίο πρέπει να απευθύνεται ο τομέας αυτός είναι οι πολίτες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι είτε μπορούν να παρακινηθούν να έρθουν στο Νομό μόνο για να αγοράσουν καταναλωτικά είδη (επομένως και για ολιγόωρη παραμονή στη χώρα), είτε μπορούν να συνδυάσουν τις αγορές τους με κάποιες ολιγοήμερες διακοπές.  Πιστεύουμε ότι ο Εμπορικός Τουρισμός μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην αγορά των πόλεων του Νομού, κατ' επέκταση δε και στις διάφορες ομάδες επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται μέσα στο Νομό. Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι ο πλέον εμπορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης, η Εγνατία οδός, άλλαξε όψη και ανακαινίσθηκε, όταν άρχισαν να εισρέουν Σέρβοι πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι έρχονταν για να αγοράσουν διάφορα καταναλωτικά είδη και παρέμεναν στη χώρα μας το πολύ 16 ώρες. Εδώ είναι απαραίτητο ένα εκθετήριο και δημοπρατήριο τοπικών αγροτικών, και όχι μόνο, προϊόντων.

9. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το μόνο είδος τουρισμού, στο οποίο ο Νομός διαθέτει στοιχειώδη υποδομή. Αναφερόμαστε στα Ιαματικά λουτρά Θερμών - Νιγρίτας, Σιδηροκάστρου και Αγκίστρου.
1. Λουτρά Θερμών - Νιγρίτας:
αυτό που χρειάζεται είναι ο εκσυγχρονισμός των Λουτρών των Θερμών και η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια από την Κοινότητα9. Επίσης, η κατασκευή γεωθερμικής πισίνας στο Ξενοδοχείο "Γερακίνα" της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Νιγρίτας, ώστε να συνδυασθεί η διαμονή με τη λουτροθεραπεία.
2. Λουτρά Σιδηροκάστρου:
όπως είναι γνωστό, την ευθύνη λειτουργίας και ανάπτυξης την έχει η Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών του Δήμου Σιδηροκάστρου. Η Δημοτική Επιχείρηση έχει δρομολογήσει εδώ και χρόνια, επενδύσεις, με την κατασκευή και λειτουργία νέου υδροθεραπευτηρίου που περιλαμβάνει κλειστή πισίνα, ατομικές μπανιέρες με υδρομασάζ, φυσιοθεραπευτήριο και γυμναστήριο.
3. Λουτρά Αγκίστρου
Ίσως το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο χωριό, μπορεί και το μοναδικό της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών χάρη στην ανάδειξη των θερμών πηγών. Έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια πολλά μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία και άλλου είδους καταλύματα ή χώροι εστίασης.

10. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα δύο πολιτιστικά έθιμα πανευρωπαϊκής εμβέλειας του Νομού είναι η "Γυναικοκρατία" και τα "Αναστενάρια". Το πρώτο τελείται στη Μονοκκλησιά, Ανω Καμήλα, Νέα Πέτρα, Λιβαδιά στις 8 Ιανουαρίου, και το δεύτερο στην Αγία Ελένη και Κερκίνη, στις 21 και 23 Μαΐου.  Πέρα από τις δύο αυτές μεγάλες σε εμβέλεια εκδηλώσεις, αξιόλογες είναι και οι εξής:
- "Γερακίνα" του Δήμου Βισαλτίας, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρία Νιγρίτας.
- Εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών, και ειδικά τα "Ελευθέρια".
- Εκδηλώσεις του Λυκείου Ελληνίδων, της Αδελφότητας Μικρασιατών, των Πολιτιστικών Συλλόγων Ποντίων, Βλάχων, Τερπνής,  Γεφυρουδίου, Νέου Σκοπού, Βυρώνειας, Ροδολίβους κά. Τα προβλήματα συνίστανται στην ευρύτερη προβολή των εκδηλώσεων και στη δημιουργία αξιόλογου τουριστικού πολιτιστικού πακέτου.
- Ξεχωριστό όλων είναι το Φεστιβάλ Αμφίπολης, το οποίο μετά τις τελευταίες ανασκαφές αποκτά μια ιδιαίτερη αίγλη και βαρύτητα.
- Σημαντικό πολιτιστικό γεγονός είναι και η Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα Θεάτρου, που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Σέρρες, στο τέλος Μαΐου.

11. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μοναδικό στα Βαλκάνια είναι το αυτοκινητοδρόμιο Σερρών .
Αξιόλογος θεσμός είναι και η Μαθητιάδα της Πρώτης που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια με αναφορά στον Παγκόσμιο μαθητικό Ελληνισμό.
Στον τομέα αυτό οι κατευθύνσεις είναι η βελτίωση της υπάρχουσας αθλητικής υποδομής και η κατασκευή νέας, υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων.
Συγκεκριμένα προτείνονται:
1. Ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο Αθλητικό Κέντρο Χρυσοπηγής του Δήμου Σερρών.
2. Κατασκευή πισίνας ολυμπιακών προδιαγραφών για διοργάνωση Περιφερειακών, Πανελληνίων και Βαλκανικών αγώνων κολύμβησης στο Νομό, αφού η υπάρχουσα 25άρα πισίνα, δεν αρκεί πια, παρόλο που από αυτή έχουν αναδεχθεί και αναδεικνύονται συνεχώς πρωταθλητές, ακόμη και παγκοσμίας κλάσεως.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ - ΠΑΡΟΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΤΟΥΣ
ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Σαν πρώτο βήμα εκκίνησης της τουριστικής προβολής της Π.Ε. Σερρών θεωρείται η έκδοση καλαίσθητου φυλλαδίου  - χάρτη του Νομού, με όλους τους ενδιαφέροντες τουριστικούς χώρους, αρχαιολογικούς χώρους, χώρους αναψυχής, την ιστορία του Νομού, με σχετικές φωτογραφίες, με πληροφορίες για το δρομολόγιο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τουρίστες για να τους επισκεφθούν, με αριθμούς τηλεφώνων για πληροφορίες. Με τις Υπηρεσίες, Ξενοδοχεία, Αθλητισμό, Πολιτισμό, νυχτερινή ζωή που προσφέρει ο Νομός και η πόλη.
 Το φυλλάδιο αυτό, αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να είναι γραμμένο και σε μια ( 1) ξένη γλώσσα (Αγγλικά) και θα πρέπει να εφοδιαστούν μ' αυτό ο Έλεγχος Διαβατηρίων Προμαχώνα (Αστυνομικό Τμήμα), όλες οι Αστυνομικές, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες του Νομού.
2. Κατασκευή και τοποθέτηση στο συνοριακό σταθμό Προμαχώνα μεγάλης πινακίδας που θα καλύπτεται με το χάρτη του Νομού.
3. Σύγχρονη διαφημιστική προώθηση .  Διαφήμιση σε ελληνικά έντυπα όλων των αξιόλογων δράσεων και εκδηλώσεων του Νομού.
Η εμπειρία αποδεικνύει ότι οι εθνικές διαφημιστικές καμπάνιες γενικού περιεχομένου έχουν δυσανάλογα χαμηλή αποτελεσματικότητα σε σχέση με το ύψος του κόστους τους. Η εμπειρία προκρίνει τις καμπάνιες προορισμών και τις θεματικές καμπάνιες. Χρησιμοποιεί στοχευμένα τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (social media).
Συνδυάζει την τουριστική προβολή με την εξαγωγική προώθηση των τοπικών προϊόντων, με έμφαση στα παραδοσιακά και στα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης προϊόντα.
4. Να ιδρυθεί Υπηρεσία Τουρισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε οι αρμοδιότητες  και τα καθήκοντα των Υπηρεσιών Τουριστικής Αστυνομίας, να μην εκτελούνται από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας γενικής αρμοδιότητας, διότι υπάρχει ήδη σημαντική άνοδος της τουριστικής κίνησης στην Περιφερειακή Ενότητα και αναμένεται μελλοντικά να υπάρξει αλματώδης αύξηση της τουριστικής κίνησης στο Νομό, μετά και τις τελευταίες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη.
Αν και η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών με την υπάρχουσα δύναμή της είναι πάντα πρόθυμη, μαζί με συναρμόδιες Υπηρεσίες, να συνεργεί και σε καθημερινή ακόμη βάση για σχετικούς ελέγχους.
5.  Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας ή γραφείου ή τμήματος τουριστικής ανάπτυξης, στην περίπτωσή μας Οργανισμός Τουρισμού, ο οποίος θα στελεχωθεί μεταξύ των άλλων με ειδικούς τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και τεχνοκράτες, οι οποίοι προσφέρονται σε μεγάλο βαθμό να εργασθούν εθελοντικά. Σκοπός του θα είναι αφ' ενός μεν η καταγραφή και συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης στον τομέα του τουρισμού, και αφ' ετέρου η ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε θέματα νομοθεσίας καθώς και η μεταφορά εμπειρίας από την εφαρμογή τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων σε άλλες περιοχές.
6. Εφαρμογή ενδοεπιχειρησιακών προγραμμάτων έρευνας και υλοποίησης καινοτόμων ιδεών στην παραγωγή ή την παροχή υπηρεσιών είτε πρόκειται για παραγωγή παλαιών με νέες μεθόδους , είτε πρόκειται για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, και αξιοποίησε πρόσφατα το Επιμελητήριο Σερρών.
7. Αύξηση των παρεχομένων αναπτυξιακών κινήτρων από πλευράς πολιτείας και θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για όσες μορφές τουρισμού δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα νομοθεσία.  (Η αύξηση του ποσοστού της επιχορήγησης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, η μείωση του ποσοστού εισφορών του ΙΚΑ και των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων, η  εφαρμογή ειδικής φορολογικής κλίμακας και η δανειοδότηση με χαμηλότοκα επιτόκια των επιχειρήσεων των ακριτικών περιοχών, είναι μέτρα που πρέπει άμεσα να θεσπίσει το κράτος).
8.  Καθιέρωση ετήσιου αναπτυξιακού συνεδρίου με παράλληλη παροχή ειδικών προσφορών και κινήτρων από μέρους των επιχειρήσεων για την προσέλκυση επισκεπτών π.χ. δωρεάν διανυκτερεύσεις, εκπτώσεις σπιτιών, αγορών κ.λ.π.
9.  Καθιέρωση τοπικών κλαδικών εκθέσεων π.χ. αργυροχρυσοχοΐας, επίπλου κ.λ.π.
10.  Απορρόφηση ενός σημαντικού μέρους των παραγόμενων προϊόντων ή των παρεχόμενων υπηρεσιών των επιχειρήσεων, από κρατικούς φορείς,  ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων με  ιδιαίτερα βαρύνουσα θέση το στοιχείο της εντοπιότητας.
11.  Ανάπτυξη τουριστικής συνείδησης στους ασχολούμενους με τουριστικά επαγγέλματα ή σ' αυτούς που προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες, αλλά και στον εμπορικό κόσμο γενικότερα ( παροχή ορθών πληροφοριών, άμεση εξυπηρέτηση αλλοδαπών τουριστών κλπ. ) με τη συνεργασία των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΟΤ, Δ/νση Υγείας, Δ/νση Συγκοινωνιών, Δ/νση Εμπορίου.
Διότι:
Ο Τουρισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα, είναι δικαίωμα όλων.
Η Κεντρική Μακεδονία μπορεί και πρέπει να γίνει ηγέτιδα στον τομέα του Τουρισμού.
Για όλους αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς, ο Τουρισμός είναι προτεραιότητα μας.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...