Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Στουπής στην Π. Ε. Σερρών


Επίσκεψη στην Π.Ε. Σερρών πραγματοποίησε την Παρασκευή 05.06.2015 ο Πρόεδρος του  Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις φετινές πλημμύρες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος υπεύθυνος για αγροτικά θέματα Παναγιώτης Σπυρόπουλος, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του νομού καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εξέθεσαν εκτενώς στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τα προβλήματα που υπάρχουν και άπτονται της αρμοδιότητας του Οργανισμού.
Πρώτο θέμα συζήτησης ήταν φυσικά το φλέγον ζήτημα των καταστροφών που έχουν υποστεί χιλιάδες στρέμματα στην Π.Ε. Σερρών από τις πρόσφατες πλημμύρες,  με τους τοπικούς φορείς να θέτουν για ακόμη μία φορά επιτακτικά την ανάγκη να βρεθεί τρόπος ώστε να αποζημιωθούν όσοι δεν είχαν καλλιεργήσει τις αγροτικές τους εκτάσεις και δεν υπάρχει δυνατότητα να το πράξουν.


«Ενεχειρήσαμε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ υπόμνημα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. όπου καταγράφονται αναλυτικά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και απαιτούν λύσεις. Πρωτεύον ζήτημα για όλους αποτελεί να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν και οι Σερραίοι αγρότες που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τα πλημμυρικά φαινόμενα και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν. Εκτιμάται ότι περίπου 35.000 στρέμματα δεν θα καλλιεργηθούν φέτος , γεγονός που σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δεν θα έχουν εισόδημα» δήλωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Σπυρόπουλος, προσθέτοντας πως μαζί με το υπόμνημα επιδόθηκε στον Νίκο Στουπή και αναλυτικός χάρτης όπου αποτυπώνεται πλήρως η κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Στουπής άκουσε προσεκτικά όλα όσα ετέθησαν υπ’όψιν του και δήλωσε πως αναχωρεί από τις Σέρρες έχοντας μια συνολική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί. «Βρεθήκαμε σήμερα στις Σέρρες και καταγράψαμε τα αιτήματα των τοπικών φορέων, τα οποία και θα μεταφέρουμε στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία για τους παραγωγούς που δεν θα έχουν φέτος εισόδημα αφού δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τις γεωργικές τους εκτάσεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια ώστε να βρεθεί το οικονομικό εργαλείο για να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Στουπής επισημαίνοντας παράλληλα πως πρέπει να αναμένουμε τα αποτέλεσμα της συνάντησης που  θα έχει εντός των επόμενων 15 ημερών ο Αναπληρωτής  Υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. όπου θα τεθεί το συγκεκριμένο θέμα.
«Εκφράζονται αγνές προθέσεις, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάτι απτό. Αυτό που μας δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ είναι ότι ψάχνουν να βρουν τον τρόπο ώστε να αποζημιωθούν και οι παραγωγοί που δεν είχαν σπαρμένα τα χωράφια τους όταν σημειώθηκε η καταστροφή αλλά ούτε και μπορούν να τα καλλιεργήσουν φέτος. Εμείς περιμένουμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών και βεβαίως εξακολουθούμε να λέμε μετ’ επιτάσεως πως πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ένας τρόπος να λάβουν χρήματα αυτοί οι άνθρωποι που έχουν καταστραφεί, ώστε να αναπληρωθεί το απολεσθέν εισόδημά τους» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.
Να τονίσουμε πως εκτός από το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων από τις πλημμύρες αγροτών, τέθησαν υπ’ όψιν του Νίκου Στουπή και άλλα μείζονα ζητήματα όπως η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων της περασμένης καλλιεργητικής περιόδου, τα προβλήματα στις αποζημιώσεις των καλλιεργητών πατάτας κ.α.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...