Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Σύσκεψη για τη δημιουργία «Μονοπατιών Πολιτισμού» και «Θεματικών Πολιτιστικών Οδοιπορικών»

Σύσκεψη υπό τον αρμόδιο για θέματα τουρισμού Περιφερειακό Σύμβουλο Αθανάσιο Μασλαρινό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Σερρών. «Δίκτυα Μονοπατιών-Πολιτιστικά Θεματικά Οδοιπορικά» ήταν το θέμα της σύσκεψης με προσκεκλημένους ομιλητές εκπροσώπους από το Geo Routes Cultural Institute και την Ελληνική εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

             Ο κ. Γιάννης Μπαλακάκης εκπροσωπώντας το Geo Routes Cultural Institute έκανε μια εκτενή παρουσίαση σχετικά με την ταυτότητα του εν λόγω φορέα και τους σκοπούς του, που συνδέονται με την ανάπτυξη και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος σε κάθε περιοχή όπου εφαρμόζονται αντίστοιχα προγράμματα. Όπως τόνισε ο κ. Μπαλακάκης ο νομός Σερρών ενδείκνυται για τη δημιουργία σημαντικών πολιτιστικών διαδρομών που θα δώσουν τουριστική ώθηση στην ευρύτερη περιοχή.
            Από την πλευρά της η κ. Ελένη Τσιμπίλη, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού , παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» που ήδη εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στοχεύει στην προβολή της μοναδικότητας κάθε τόπου με την ανάδειξη μονοπατιών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας. Όπως τόνισε, πρώτο βήμα είναι ο καθορισμός συγκεκριμένων διαδρομών που θα διαμορφωθούν  καταλλήλως με στόχο τη βιωσιμότητά τους και την ένταξή τους σε δράσεις των τοπικών φορέων ώστε να αναπτυχθεί ο περιπατητικός τουρισμός.
            Κατά την παρουσία τους στις Σέρρες οι εκπρόσωποι των δύο φορέων θα ξεναγηθούν στους ορεινούς όγκους αλλά και σε άλλες περιοχές  του νομού  για μια δια ζώσης γνωριμία με το περιπατητικό και γενικότερα πολιτιστικό-τουριστικό-γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής μας, ώστε να αποκτήσουν μια εικόνα πάνω στην οποία θα δομήσουν οποιαδήποτε πρόταση σχετική με την ανάπτυξη στην περιοχή μας του, συμβατού με το προαναφερθέν θέμα , τουρισμού.
Στη σύσκεψη υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από όλους τους φορείς που εμπλέκονται με θέματα τουρισμού, οι οποίοι κατέθεσαν τα ερωτήματά τους και τις προτάσεις τους ενώ παράλληλα εξέφρασαν τη διάθεσή τους να συνεχιστεί η συνεργασία με τους δύο φορείς ώστε να αναδειχθεί στο Ν. Σερρών ο περιπατητικός τουρισμός.
            Επιπλέον, το  Σάββατο στις 18.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μια νέα σύσκεψη στο Διοικητήριο όπου θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα από την ξενάγηση και θα κατατεθούν οι πρώτες σκέψεις και προτάσεις για το πώς μπορούν να χαραχθούν αυτές οι πολιτιστικές διαδρομές.
            Να τονίσουμε  πως η Π. Ε. Σερρών,  μέσω του αρμοδίου τμήματος για θέματα τουρισμού, είναι η πρώτη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που έδειξε ενδιαφέρον για τα εν λόγω προγράμματα και ήρθε σε επαφή τόσο με το Geo Routes Cultural Institute όσο και με τη Ελληνική εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,  θεωρώντας πως με την ανάπτυξη τέτοιων δράσεων μπορεί να δοθεί σημαντική ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...