Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Επίτιμος δημότης Σερρών ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς

Ο Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς επισκέφθηκε τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία. Επίσης, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και την Ακρόπολη Σερρών, όπου παρατέθηκε γεύμα



Επίτιμο δημότη Σερρών ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών. Τις Σέρρες επισκέφτηκε χθες, Τρίτη 19 Απριλίου 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη,ο οποίος τον υποδέχθηκε στο Διοικητήριο των Σερρών.
Στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Διοικητήριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σερρών και κατά τηνδιάρκεια της επίσημης τελετής,του επιδόθηκε από τον δήμαρχο Σερρών, Πέτρο Αγγελίδη,το Χρυσό Κλειδί της πόλης ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή και έπαινο για τη διαχρονική και αδιάλειπτο προσπάθειά του στη σύσφιξη των σχέσεων του Σερβικού λαού με τους Σερραίους δημότες. 

Η πρόσκληση στον κ. Νίκολιτς να επισκεφθεί τις Σέρρες είχε επιδοθεί στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 στο Βελιγράδι, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη ελήφθη το 2015 ,με αριθμό 281 και, όπως τόνισεο δήμαρχος Σερρών , αποτελεί την επιβεβαίωση των δεσμών αιώνων που ενώνουν την Ελλάδα και τη Σερβία.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις και το πνεύμα αλληλεγγύης, που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και σημείωσε πως ιδιαίτερα η Ελλάδα επιθυμεί και υποστηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσθέτονταςότι «η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στη Σερβία μπορεί να διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο ως γέφυρα επικοινωνίας», χαρακτήρισε την ανακήρυξη του κ. Νίκολιτς σε επίτιμο δημότη Σερρών «ως την απαρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας του Δήμου Σερρών με δήμους της Σερβίας, στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και των επιστημών», ζητώνταςτη συνδρομή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας.
Ο κ. Νίκολιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τιμή και τόνισε πως τη Σερβία με τις Σέρρες και την Κεντρική Μακεδονία συνδέει «ένδοξο ιστορικό παρελθόν». «Είμαι ανάμεσα σε δικούς μου ανθρώπους, συγγενείς της ιστορίας», τόνισε, καιέκανε λόγο για «κοινούς ιστορικούς παρονομαστές Σερβίας-Ελλάδας», χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακή» την ιστορία των Σερρών από την εποχή του Βυζαντίου και εκφράζονταςτην ελπίδα οι Σέρβοι να επισκέπτονται την περιοχή με την ίδια ιστορική και ανθρώπινη περιέργεια.
«Ας γίνει το Χρυσό Κλειδί της πόλης των Σερρών σύμβολο διαρκούς ενότητας των λαών μας, ας ξεκλειδώσει τις πύλες της γνώσης και της έρευνας» σημείωσε ο κ. Νίκολιτς και ευχήθηκε να γίνουν οι Σέρρες τόπος προσκυνήματος για τους Σέρβους, όπως το Άγιον Ορος και η Κέρκυρα. Επισήμανεδε πόσο σημαντική ήταν η πόλη των Σερρών για τον αυτοκράτορα Ντούσαν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας συνοδευόταναπό τη σύζυγό του, Ντράγκιτσα Νίκολιτς. Στην τελετή παραβρέθηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας,ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.Θεολόγος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και νυν σύμβουλος του Προέδρου, Ιβαν Μίρκιτς, ο πρέσβης στην Αθήνα Ντούσαν Σπασόγεβιτς,ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Σίμισα Πάβιτς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σερρών κ.κ. Αθανάσιος Μασλαρινός ,Παναγιώτης Σπυρόπουλος και Χρήστος Βουλγαρίδης, ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών κ. Αθανάσιος Ματζαρόκος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Δημητράκης,ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Σερρών κ. Κέλλης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Πασχαλούδης, ο πρόεδρο του ΕΒΕΣ κ. Χρήστος Μέγκλας, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιαςκαι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών ,κ.κ. Κωνσταντίνος Τενεκετζής και Ξενοφών Παπασταμόπουλος, ο εκπρόσωπος του διοικητής του 10ου Συνταγματος Πεζικού , δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων 

Στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων 

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας και η συνοδεία του, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Σερρών και την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης επισκέφτηκαν τονΙερό Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου ο ΣτέφανοςΝτούσαν είχε ανακηρύξει τον εαυτό του τσάρο.
Εκεί τον υποδέχτηκε ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος . Τελέσθηκεθεία λειτουργίας, προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη κ. Θεολόγου και ακολούθως έγινε περιήγηση στον Ιερό Ναό και στον αύλιο χώρο. Ο Σεβασμιότατος μητροπολίτη κ. Θεολόγος πρόσφερε δώρα στονΣέρβο πρόεδρο κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς, την εικόνα της Παναγίας της Πονολύτριας και ένα βιβλίο με την ιστορία του Ναού. Ο Σέρβος Πρόεδρος ανταπέδωσε προσφέροντας στον κ.Θεολόγο ένα αντίγραφο του Κώδικα του Ντούσαν.

Στην Ιερά Μονή τιμίου Προδρόμου

Στην συνέχειαο Σέρβος Πρόεδρος επισκέφθηκε τη Μονή Τιμίου Προδρόμου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Σερρών, εκεί τον υποδέχθηκαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος και η ηγουμένη της Μονή Φαιβρωνία. Αφού εψάλη το Άξιον Εστία και τα απολυτίκια του Τιμίου προδρόμου και του Ιωάννη του κτήτορος της Μονής, η ηγουμένη Φαιβρωνία πρόσφερε δώρα στον Πρόεδρο της Σερβίας ,μια εικόνα του Κτήτορα και έναν χάρτη–πίνακα με την μονή όπου εικονίζεται η οικογένεια Ντούσαν. Με περισσή συγκίνηση ο Σέρβος Πρόεδροςάναψε τα καντήλια μπροστά από την εικόνα της οικογένειας Ντούσαν που βρίσκεται στο τοίχο της Μονής. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Θεολόγος και η ηγουμένη Φαιβρωνία ξενάγησαν τον κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς στην Μονή αλλά και στον αύλιο χώρο .

Επίσκεψη στην Ακρόπολη των Σερρών 

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας η Ακρόπολη των Σερρών (Κουλάς). Εκεί ο Σέρβος Πρόεδρος είδε την πόλη των Σερρών και επισκέφτηκε τον πύργο του Ορέστη. Ακολούθως παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν τουπροέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας εκ μέρους του δήμου Σερρών. Ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας για την αποδοχή της πρόσκλησης και την επίσκεψή του στις Σέρρες ,την οποία χαρακτήρισε ως ουσιαστική επίσκεψη. Ο κ. Αγγελίδης πρόσφερε πλούσια δώρα στον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας : έναν πίνακα ζωγραφικής με τον Πύργο του Ορέστη, έργο του Σερραίου δημιουργούΜελίδη, ένα βιβλίο-τόμο με την ιστορία των Σερρών, έναν τουριστικό οδηγό για τις Σέρρες, ένα βιβλίο –έκδοση του Συλλόγου Φιλολόγων Σερρών για τον Αριστοτέλη και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα. Ο κ. Τόμισλαβ Μίκολιτςανταπέδωσε προσφέροντας στον δήμαρχο Σερρών ένα αντίγραφο του Κώδικα Ντούσαν και μια εικόνα καλλιτεχνικά γραμμέναο Κώδικας. 

Δηλώσεις Πρόεδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας και Δημάρχου Σερρών 

Ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, με την ολοκλήρωση της επίσκεψης, δήλωσε «Σήμερα με μεγάλη τιμή ανακηρύχθηκα, επίτιμος δημότης Σερρών , στο όνομα όπως του παρελθόντος έτσι και του μέλλοντος. Επισκεφτήκαμε κάποια πολύ σημαντικά μέρη για μας και συμφωνήσαμε πως πρέπει επιπλέον να γίνει πιο δυνατή η συνεργασία όπως και με τον δήμαρχο των Σερρών, που συμφωνήσαμε να γίνει καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Σερβίας και του δήμουΣερρών. Είμαι πάρα πολύ περήφανος που οι πρόγονοί μου ήταν εδώ στις Σέρρες, είχαν εδώ την βασιλεία τους και δεν τους θυμούνται ως άτομα που έκανα κάτι κακό αλλά το αντίθετο είναι άτομα που στήριξαν την ανάπτυξη της και το πιο ωραίο που, μπορούμε να ακούσουμε σήμερα στις Σέρρες, εδώ, είναι τα πιο όμορφα λόγια για τους Σέρβους. Το σίγουρο είναι ότι στην Σερβία θα υποστηρίξω οι σχέσεις με τις Σέρρες να γίνουν πιο δυνατές».
Ο δήμαρχοςΣερρών, κ. Πέτρος Αγγελίδης αναφερόμενος στην επίσκεψη τόνισε« Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για τους Σερραίους καιτην πόλη μας η επίσκεψη του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας. Η δημοτική αρχή στα πλαίσια της προσπάθεια που κάνει γιαενίσχυση και καλλιέργεια δεσμώνφιλίας και συνεργασίας με δήμους γειτονικών χωρών είχαμε επισκεφτεί με τον αντιδήμαρχο κ. Γρηγοριάδη το Βελιγράδι ,μας υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας και του επέδωσα μια πρόσκληση να επισκεφτεί την πόλη των Σερρών, την δέχθηκε θετικάκαι ήρθε ο καιρός και επισκέφτηκε την πόλη μας. Αυτό που μου εντυπωσίασεστο λόγο του Προέδρου και σε όληδιάθεση σου,είναι ότι έβγαλε μια ψυχή για την ελληνοσερβική φιλί α και συνεργασία. Το πιστεύει αυτό ,αυτό αποκόμισα από αυτά που είπε . Πιστεύω και νομίζω ότι θα μας βοηθήσει με το κύρος τον θεσμικό ρόλο που έχει ώστε, να γίνουν συναντήσεις φορέων του δήμουμας με φορείς δήμων της Σερβίας. Ξεκινάμε να αναδείξουμε ιστορικά μνημεία και αυτό θα έχει αποτέλεσμα επισκέψεων Σέρβων και Ελλήνων στην Σερβία».

Μετόκη Δήμητρα

Πηγή: e-simerini.com 
 
 
 

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...