Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Χαιρετισμός στην ημερίδα για την «Διαμεσολάβηση Συνομηλίκων για την επίλυση συγκρούσεων»

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι ,
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητά παιδιά μας,
Το φαινόμενο της βίας μεταξύ των συνομηλίκων τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Έρευνες δείχνουν την διαρκώς αυξανόμενη ανασφάλεια των παιδιών απέναντι στους συνομηλίκους τους σε σχέση με το παρελθόν. Όλο και περισσότερα παιδιά αναφέρουν ότι έχουν γίνει μάρτυρες ή θύματα διαφόρων μορφών βίας από τους συνομηλίκους τους.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι οι συγκρουσιακές καταστάσεις μεταξύ των συνομηλίκων αποτελούν – ως ένα βαθμό – στοιχεία της καθημερινότητάς τους και εκδηλώνονται στο πλαίσιο των κανόνων επιβίωσής τους , καθώς και ότι η επίλυση αυτών των συγκρουσιακών καταστάσεων από τα ίδια τα παιδιά αποτελεί μέρος της διαδρομής τους στην πορεία προς την  κατάκτηση της ωριμότητας και της ενηλικίωσης.
Οι δυσκολίες που τα παιδιά αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους  αντικατοπτρίζονται και στο σχολείο, καθώς μετά την οικογένεια, αποτελεί τη σημαντικότερη ομάδα, στην οποία το παιδί καλείται να ενταχθεί.

Το πρόγραμμα που σχεδίασε η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης «ΟΑΣΙΣ» και υλοποίησε με τη συνεργασία της  Διεύθυνσης  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων με τον τίτλο «Διαμεσολάβηση Συνομηλίκων για την επίλυση συγκρούσεων» επιδιώκει, από τη μια να δώσει ένα εργαλείο στους εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και την πρόληψη της βίας στο σχολείο, και από την άλλη να ενθαρρύνει τους μαθητές στο να ακούν ο ένας τον άλλον, να συνεργάζονται, να συμμετέχουν και να αναλαμβάνουν ευθύνες για θέματα που τους αφορούν μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης.

Ως Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «ΟΑΣΙΣ» θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία του προγράμματος, τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν με θέρμη, τα παιδιά και τους γονείς τους, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και τον υπεύθυνο Σχολικών δραστηριοτήτων κο  Ιωάννη Πούλιο, καθώς και την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης και ιδιαίτερα τις κυρίες Καλλισθένη Δεμιρτζή και Φανή Καραγκιόζη, που είχαν και την ευθύνη του Προγράμματος.


Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη και εύχομαι καλές εργασίες στην ημερίδα!     

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...