Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Ημερίδα με θέμα «Διαμεσολάβηση μεταξύ συνομιλήκων» από την Α/βάθμια και το ΟΑΣΙΣ

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Διαμεσολάβηση μεταξύ συνομιλήκων για την επίλυση συγκρούσεων» διοργανώνουν τη Δευτέρα 6 Ιουνίου και ώρα 10.00 π.μ. στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών (ΑΣΤΕΡΙΑ) η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΟΑΣΙΣ Σερρών.


Στόχος της είναι να παρουσιαστεί στην τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, μια καινοτόμα πρακτική και ένα εναλλακτικό εργαλείο για την επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών και την αλλαγή του σχολικού κλίματος. Οι εισηγήσεις και τα δρώμενα της ημερίδας είναι τα αποτελέσματα της δουλειάς 11 δημοτικών σχολείων του νομού Σερρών, που υλοποιούν εδώ και δύο σχολικά έτη το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα.

Οι μαθητές μαθαίνουν να λύνουν τις διαφορές τους μέσω της διαμεσολάβησης

Όπως μας δήλωσε η ψυχοπαιδαγωγός και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης για τις Εξαρτήσεις ΟΑΣΙΣ  Φανή Καραγκιόζη: «Διαμεσολάβηση συνομιλήκων σημαίνει ότι εκπαιδεύσαμε στην ουσία μία ομάδα μαθητών με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε θέση να βάλουν τους συμμαθητές τους σε ένα διαφορετικό τρόπο των συγκρούσεων και των διαφωνιών τους. Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει ακόμα ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας διαφορετικός τρόπος για την επίλυση συγκρούσεων με στόχο την δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος απαλλαγμένου ή όσο το δυνατόν μειωμένες οι βίαιες συμπεριφορές. Δεν στοχεύουμε να κάνουμε μαθητές αστυνόμους μέσα στα σχολεία, το να συμμετέχεις σε μία διαδικασία διαμεσολάβησης είναι μία εθελοντική διαδικασία. ».

Υπό άριστες συνθήκες 
η συνεργασία ΟΑΣΙΣ-Πρωτοβάθμιας

Την ικανοποίηση του για την άριστη συνεργασία με την Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΙΣ κ. Αθανάσιος Μασλαρινός: «Αισίως ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από δύο σχολικές χρονιές ένα  πρόγραμμα διαμεσολάβησης​. Είναι προγράμματα που πραγματοποιούμε εδώ και χρόνια πάντα σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια. Θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος πως υπάρχει το επιστημονικό προσωπικό το οποίο μπορεί να στηρίξει καταστάσεις και ανθρώπους σε ότι έχουν ανάγκη».



Την πίστη για συνέχιση του προγράμματος σε καθολικό βαθμό ανέφερε ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας κ. Ξενοφών Παπασταμόπουλος: «Θέλω να επισημάνω πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός της διαμεσολάβησης ώστε να καταστεί το σχολείο μία πραγματικά ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία με αυτενεργούς και συνειδητοποιημενους πολίτες μέλη. Να ευχαριστήσω το Κέντρο ΟΑΣΙΣ για τη συνεργασία και τη στήριξή του».

Πηγή: serresparatiritis.gr

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...