Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιστημονικής διημερίδας με θέμα:«Η Λόγια Περιφέρεια. Γραφή, διάδοση και διαφύλαξη της Γνώσης, στην Μακεδονία και στις Σέρρες κατά την Βυζαντινή περίοδο»

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου 2016 οι εργασίες της Επιστημονικής διημερίδας  Επιστημονική  διημερίδα με θέμα : 
«Η Λόγια Περιφέρεια. Γραφή, διάδοση και διαφύλαξη της Γνώσης, στην Μακεδονία και στις Σέρρες κατά την Βυζαντινή περίοδο», που διοργάνωσε ο ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της  Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), στην αίθουσα του  Ξενοδοχείου SIRIS στο Λευκώνα Σερρών, παρουσία πλήθους συμπολιτών μας.
Την κήρυξη  της έναρξης των εργασιών της Επιστημονικής  διημερίδας πραγματοποίησε  η Αντιδήμαρχος  Πολιτισμού- Αθλητισμού και Δια Βίου Μάθησης κ. Σοφία Σαρακενίδου Μπιτζίδου εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Σερρών.
Τις εργασίες χαιρέτισαν ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Παναγιώτης Κανακάρης, ο εκπρόσωπος της Π.Ε. Σερρών κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, ο Πρόεδρος της Εταιρείας  Μελέτης και Έρευνας της  Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.). κ. Δημήτριος Δημούδης
Ενώ στις εργασίες του παρακολούθησαν η Βουλευτής Σερρών κ. Αφροδίτη Σταμπουλή,  ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Σερρών Μιχάλη Τζελέπη (ο οποίος απέστειλε χαιρετισμό),  ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Βασίλης Παπαβασιλείου,  ο Αντιδήμαρχος Σερρών κ. Στέργιος Γαλάνης .


Την επιστημονική καθοδήγηση είχε ο βυζαντινολόγος Πάολο Οντορίκο στις εισηγήσεις των κ.κ.

Βασίλη  Κατσαρού Καθηγητή της Μεσαιωνικής Ελληνικής (Βυζαντινής) Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ με Θέμα: «Γραφή και πράξη από το αρχείο της Μονής Ιωάννου Πρόδρομου Σερρών» του οποίου η εισήγηση διαβάστηκε από την κ. Ελισάβετ Μωυσιάδου Αντιπρόεδρο της Εταιρείας  Μελέτης και Έρευνας της  Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.).

Charis Messis, Βυζαντινολόγου στην EHESS (École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris) με  Θέμα: «La Macédoine comme espace satirique: la formation d’une tendance littéraire»
Ζήση Μελισσάκη Κύριου ερευνητή του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα με Θέμα: «Τα χειρόγραφα ως πηγή πληροφοριών για τις σχέσεις του Αγίου Όρους με την Μακεδονία»
Νίκου Λιβανού  Επιστημονικού Συνεργάτη του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα με Θέμα: «Λόγιες αναπαραστάσεις και ιστορικές ανακατασκευές: Οι αφηγήσεις  για την ίδρυση μονών στη Μακεδονία και τη Θράκη»
Κρίτων Χρυσοχοΐδη  Ομότιμου Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα με Θέμα: «Η ανεύρεση του έως τώρα χαμένου τυπικού της μονής Ελεούσης στη Στρώμνιτσα»
Niels Gaul Διευθυντή του προγράμματοςMSc στην Ύστερη Αρχαιότητα, Ισλάμ και Βυζαντινές Σπουδές  School of History, Classics & Archaeology, University of Edinburgh με Θέμα: «From Olynthos to Thessalonike – Thomas Magistros, Demetrios Triklinios, and the paideia of urban elites in late Byzantine Macedonia»
Daniele Bianconi Επίκουρου Καθηγητής της Παλαιογραφίας, Πανεπιστήμιο Sapienza στη Ρώμη και της συνεργάτιδας του Anna Gioffreda με Θέμα: «Le savoir juridique. Livres et documents»
Inmaculada Perez Martin  Επιστημονικής ερευνήτριας του Επιστημονικού Ινστιτούτου Γλωσσών και  Πολιτισμών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής  στο Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών στη, Μαδρίτη με Θέμα: «Les études géometriques et astronomiques à Thessalonique d’après l’évidence des manuscrits»
Γεώργιου Βελένη Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. με θέμα: «Η επιγραφολογία στην περιοχή των Σερρών»
Dieter Fahl Mitarbeiter Lehrstuhl für Neues Testament der Enst-Moritz-Arndt-Universität- Greifswald με Θέμα: «Isaiah of Serres and his Slavonic translation of Corpus Areopagiticum»
Axinia Djourova Καθηγήτριας της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και Διευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινών και Σλαβικών Μελετών "Ιvan Dujčev",  στη Σόφια με Θέμα: «La Réception des manuscrits grecs enluminés des Xe-XIVe siècles chez les Slaves - ornement et miniature»
Τέλος η κυρία  Χριστίνα Κόσσυβα, Υπεύθυνη του Τμήματος Ψηφιοποίησης του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης εκπροσωπώντας τον κύριο Αγαμέμνων Τσελίκα,  Προϊστάμενου του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης  παρουσίασε την έκθεση με θέμα: «Ελληνικά Χειρόγραφα από την Δυτική Μακεδονία»   στο φουαγιέ της Αίθουσας η οποία λειτουργούσε καθ’ όλη την διάρκεια της ημερίδας της.
Οι δημιουργοί της έκθεσης είναι συνεργάτες του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης. 
Το Προεδρείο της Διημερίδας ήταν  ο κύριος  Paolo Odorico - Διευθυντής σπουδών στην EHESS (École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris) Directeur d’études à EHESS, Paris  και ο κύριος Γεώργιος Βελένης Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

Το πρωί της πρώτης μέρας πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των εισηγητών στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών ενώ μετά το τέλος των εργασιών επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Εκκλησιακό Μουσείο Σερρών.


Ο Δήμος Σερρών  πραγματοποίησε την παραπάνω διημερίδα προκειμένου να παρουσιαστούν τα πορίσματα των ερευνών των καλεσμένων  εισηγητών  σχετικά με την πολιτιστική δραστηριότητα της βυζαντινής Μακεδονίας, ιδίως από τη σκοπιά της χειρόγραφης παραγωγής, με δεδομένο την ιδιαίτερα σημαντική παραγωγή βιβλίων στην περιοχή αυτή κατά τη βυζαντινή περίοδο, βιβλίων που σήμερα φυλάσσονται επί τόπου ή στις βιβλιοθήκες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. 

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...