Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Νιγρίτα: Συνάντηση εργασίας του Δικτύου TRADWOC στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Ε.Ε. ERASMUS (BINTEO)


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 7/5/2017 στη Νιγρίτα, η συνάντηση εργασίας του Δικτύου TRADWOC στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ε.Ε. ERASMUS.

Οι εργασίες του δικτύου  «TRADITIONAL-WRESTLING, OUR CULTURE: ESTABLISHNIG NETWORKS IN SOUTH EAST EUROPE (Παραδοσιακή Πάλη, ο πολιτισμός μας : δημιουργώντας δίκτυα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη)», έγιναν υπό την αιγίδα του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Βισαλτίας.
Το έργο TRADWOC το οποίο περιλαμβάνει διεθνείς  συναντήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το Μάιο 2017, καθώς και τη διοργάνωση ενός σεμιναρίου, ενός συνεδρίου και επιδείξεων στη Βερόνα της Ιταλίας το Σεπτέμβριο 2017, στοχεύει  στην ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών μεταξύ διοργανωτών εκδηλώσεων  παραδοσιακής πάλης αλλά και αθλητών με σκοπό να σχεδιαστούν κοινές δράσεις στο μέλλον, σε ένα δημοφιλή άθλημα όπως η παραδοσιακή πάλη η οποία παρ’ όλο ότι αποτελεί μέρος της άυλης πολιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, διατρέχει τον κίνδυνο εξαφάνισης καθώς η οργάνωση και διάδοση του αθλήματος βασίζονται σε μεμονωμένες τοπικές κοινωνικές δομές και άτυπα δίκτυα.
          Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, ινστιτούτων και πανεπιστημίων από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Π.Γ.Δ.Μ. καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Π.Ε. Σερρών που δραστηριοποιούνται στην πάλη, σε παραδοσιακά αθλήματα και στην διοργάνωση πολιτιστικών δρώμενων.
Από το Δήμο Βισαλτίας, ο εκπρόσωπος της «Επιτροπής της πανήγυρης του Αγίου Αθανασίου» το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 6 & 7 Μάιου, καθηγητής Φυσικής αγωγής Σπύρος Σαλονικιός παρουσίασε  την ιστορία της παραδοσιακής πάλης αλλά και των παραδοσιακών δρώμενων που συνεχίζουν να πραγματοποιούνται στην περιοχή της Βισαλτίας, ενώ ο καθηγητής – λαογράφος Νίκος Πασχαλούδης δώρισε στους συμμετέχοντες και στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής  Ομοσπονδίας για τα παραδοσιακά αθλήματα και παιχνίδια (European Traditional Sports and Games Association), ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση  ορισμένα από τα βιβλία του με αναφορές στην παραδοσιακή πάλη και στα παραδοσιακά παιχνίδια.
          Τη συνάντηση χαιρέτησε η Δήμαρχος Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Αθανάσιος Μασλαρινός και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Βισαλτίας, Λεωνίδας Ψαρράς.     


81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...