Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Στις Σέρρες, τιμήθηκε η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των ελλήνων της Μικράς Ασίας (ΒΙΝΤΕΟ)


1922-2017, πέρασαν 95 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή , συμπληρώθηκαν 95 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος,95 χρόνια ξεριζωμός από την αλησμόνητη «Μικρά Ασία»


«Το σύνθημα μας είναι αντίσταση στην λήθη…» τόνισε σε δηλώσεις στη «Σ», ο κ. Σωκράτης Κοτζάογλου πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»

H ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος τιμήθηκε στις Σέρρες την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017. 1922-2017, πέρασαν 95 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή , συμπληρώθηκαν 95 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος,95 χρόνια ξεριζωμός από την αλησμόνητη «Μικρά Ασία». Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος έχει καθιερωθεί η 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ν 2645/ 98). Η φετινή επέτειος πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017.
Το πρωί της Κυριακής, τελέσθηκε μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους. Το μνημόσυνο τέλεσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος
Ακολούθησε ομιλία από τον  κ. Μιχάλη Σωτηρίου, μέλος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών και Ψυχίατρο –Διευθυντή Ψυχιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Καβάλας με τίτλο: «Μνήμες της Μικρασίας. Το Συλλογικό Τραύμα στη Διαδρομή των Γενεών» .                                                  
Στην συνέχεια στην πλατεία Ελευθερίας, στον ανδριάντα του Ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου, Επισκόπου Σμύρνης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Αφροδίτη Σταμπουλή, ως εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ.Γιάννη Μωυσιάδη αντιπεριφερειάρχη Σερρών, τον διοικητή του10ου Σ.Π.Ζ., συνταγματάρχη κ Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, τον δήμαρχο Σερρών κ.Πέτρο Αγγελίδη, τον διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, τον πρόεδρο της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» κ. Σωκράτη Κοτζάογλου, τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Αντώνη Μπιζεργιανίδη,  τους εκπροσώπους Συλλόγων και Σωματείων Νομού Σερρών.
Την διοργάνωση των εκδηλώσεων είχαν η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος». Οι προσφυγικοί σύλλογοι Θρακική Εστία Ν.Σερρών, ο Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες», η «Εύξεινος Λέσχη Σερρών», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Κατοίκων και Φίλων Αγίου Ιωάννου Σερρών «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες» αλλά και για πρώτη φορά  η Κρητική Αδελφότητα Σερρών «Το Αρκάδι» και ο Σύλλογος Θεσσαλών  Ν.Σερρών «Παναγία Ξενιά» συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.
Πλήθος Σερραίων τίμησαν τις εκδηλώσεις για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Μεταξύ αυτών οι βουλευτές Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Ιωάννης Μωυσιάδης, ο διοικητής του 10ου Σ.Π.Ζ., συνταγματάρχης Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σερρών κ. Θεόδωρος Αραμπατζής,  ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σερρών κ. Θεόδωρος Μηλίδης, ο αντιδήμαρχος Σερρών κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης, μέλη του διοικητικού  συμβουλίου  της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και Σωματείων   
                    
«Το σύνθημα μας είναι αντίσταση στην λήθη…»
Ο κ. Σωκράτης Κοτζάογλου πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», σε δηλώσεις στη «Σ», τόνισε «Τιμήθηκε η μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος . Για μας το σύνθημα μας είναι αντίσταση στην λήθη. Δεν θα αφήσουμε να σβήσει η μνήμη, είναι καθήκον των προσφυγικών συλλόγων να διατηρηθεί η μνήμη και να μεταλαμπαδεύονται τα ήθη και τα έθιμα των αλησμόνητων πατρίδων στις νεότερες γενιές,   γιατί είναι πολύτιμη αυτή η άγια κληρονομιά που μας άφησαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας
«Με την δέουσα τιμή πραγματοποιήθηκε η επέτειος για τα 95 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή, τιμήθηκαν όλοι αυτοί που ξεριζώθηκαν. Τρεις χιλιάδες χρόνια μικρασιατικού ελληνισμού ξεριζώθηκε και ενώ ήταν  περίπου 2.500.000 Έλληνες στην Μικρά Ασία, στην πορεία, στην Ελλάδα έφτασαν 1.200.000 και οι υπόλοιποι χάθηκαν και από αρρώστιες και από αυτά που έπαθαν από τους Τούρκους» πρόσθεσε ο κ. Κοτζάογλου.
Ο κ. Κοτζάογλου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσεις όλα τα προσφυγικά σωματεία του Ν. Σερρών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. «Ευχαριστώ τις διοικήσεις των προσφυγικών σωματείων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κρητική Αδελφότητα Σερρών και τον Σύλλογο Θεσσαλών Σερρών που για πρώτη φορά συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και τίμησαν την επέτειο των 95 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή», κατέληξε ο κ. Κοτζάογλου.  

Βασίλης Μετόκης

Πηγή : e-simerini.com
Βίντεο : epiloges.tv

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...