Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Σύσκεψη στις Σέρρες για την «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη» της Π.Κ.Μακεδονίας



 Η γνωστοποίηση του καταστατικού περιεχομένου και των δράσεων της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Κωνσταντίνος Καραμανλής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, υπό τον πρόεδρο της Σύμπραξης Κώστα Κιλτίδη.
Ο κ. Κιλτίδης ενημέρωσε εκτενώς όλους τους παρευρισκόμενους φορείς, που εμπλέκονται στην «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη», για τις δράσεις που προγραμματίζεται να αναπτυχθούν μέσω αυτής, με στόχο την ανάδειξη των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας .
Όπως τόνισε ο κ. Κιλτίδης το σύνθημα της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης είναι «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δύναμη παραγωγής» για την Ελλάδα στον αγροτοδιατροφική τομέα και όλοι οι συμμετέχοντες σ’ αυτή θα πρέπει να συνεργαστούν και να καθορίσουν στοχευμένες ενέργειες πολύπλευρης ανάδειξης των προϊόντων της μακεδονικής γης.  Όπως τόνισε ο Κώστας Κιλτίδης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παράγει το 25% του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας. Επίσης, έχει ισχυρότατη μεταποιητική βιομηχανία διατροφής με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και με δυνατότητες ποσοτικής παραγωγής.
Σ΄ ότι αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, επισήμανε τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία δημοπρατηρίου , που θα συνέβαλε σημαντικά και ουσιαστικά στην ανάδειξη των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Μάλιστα όπως δήλωσε αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και έχει ήδη βρεθεί ο χώρος, όπου θα μπορέσει να αναπτυχθεί το εκθετήριο- δημοπρατήριο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ζήτησε από τον κ. Κιλτίδη να ενταχθεί στη λίστα προτεραιοτήτων της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, με τον πρόεδρο να εκτιμά πως υπάρχει μια μεγάλη προοπτική σ’ αυτό το εγχείρημα.
Να σημειωθεί πως η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική που έχει συσταθεί από 18 φορείς. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία συμμετέχει σ’ αυτή με ποσοστό 47%. Επίσης, συμμετέχουν έξι δήμοι-Λαγκαδά, Παιονίας, Θερμαϊκού, Δέλτα, Κιλκίς, Ωραιοκάστρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, τα Επιμελητήρια Σερρών και Χαλκιδικής, η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, η Gaia Επιχειρείν και ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς.
 Σκοπός του συσταθέντος φορέα από τον Σεπτέμβριο του 2016 είναι να αναδείξει τις προτεραιότητες στον πρωτογενή τομέα, όπως και στον Διατροφικό Μεταποιητικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον , να δημιουργήσει το πλαίσιο και το δίκτυο για την προώθηση των παραγόμενων αγροτοδιατροφικών προϊόντων.


81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...