Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

"ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ.... σε συνθήκες οικονομικής και αξιακής κρίσης" - Έκδήλωση από την Π.Ε. Σερρών και το Κ.Π. "Όασις"


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π. Ε Σερρων την Τριτη 17 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση είχε τον τίτλο "ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ.... σε συνθήκες οικονομικής και αξιακής κρίσης" και διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της φτώχειας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Σερρών «ΟΑΣΙΣ» συμμετείχε στην  ημερίδα που διοργάνωσε η Δ/νση Υγείας  και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Σερρών στις 17 Οκτωβρίου 2017 με αφορμή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας. Το επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης κα Φανή Καραγκιόζη παρουσίασε το θέμα: «Φτώχεια και εξαρτήσεις» και τόνισε τη σημασία των κοινωνικών δικτύων και της κοινωνικής συνοχής στην προσπάθεια για την εξάλειψη της φτώχειας.  Είναι φανερό, ότι χρειάζεται να δούμε διευρυμένα και σφαιρικά την κατάσταση γιατί κάθε πλευρά μόνη της, δεν μπορεί να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις. Είναι επίσης φανερό, ότι χρειάζεται να αποκτήσουμε δεξιότητες και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, ενώνοντας τις δυνάμεις μας. Είναι ανακουφιστικό να συναντήσουμε άλλους ανθρώπου  και να μοιραστούμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας και να ανακαλύψουμε, ότι μπορούμε να εμπλουτισθούμε από την ανταλλαγή της εμπειρίας μας. Οι ομάδες ομοτίμων (τόσο μεταξύ των γονέων, όσο και μεταξύ των εκπαιδευτικών, των παιδιών ή των εφήβων) μπορούν να λειτουργήσουν σαν αντίδοτα στον κατακερματισμό της οικογένειας, της γειτονιάς και της γενικότερης απομόνωσης και αποξένωσης που βιώνουμε σήμερα και κατ’ επέκταση να λειτουργήσουν ως ένα προστατευτικό δίχτυ προς όλους τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δεινή θέση.
 Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και  Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «ΟΑΣΙΣ»  κος Αθανάσιος Μασλαρινός με αφορμή τη διεθνή ημέρα και την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη τόνισε τα εξής: «Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια περίοδο βαθιάς και πολυετούς οικονομικής κρίσης με σημαντικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει έντονα και τη δημόσια υγεία  καθώς σχετίζεται με υποσιτισμό και κακές συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, αύξηση της ανεργίας και της κατάχρησης ουσιών, κατάθλιψη, αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και αυτοκτονιών, προβλήματα υγείας στα παιδιά και τους εφήβους, βία και παραβατικότητα, αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποεκπαίδευση και μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Οι επιπτώσεις αυτές πλήττουν ιδιαίτερα τις οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες όπως τα άτομα και τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων, οι χρήστες ουσιών , οι μετανάστες κ.α. Σε συνθήκες κρίσης οι προϋποθέσεις εξάπλωσης των εξαρτήσεων καθώς και ο κοινωνικός αποκλεισμός των εξαρτημένων αναμένεται να ενισχυθούν.
Η διαπίστωση όλων των παραπάνω προβλημάτων καθώς και πολλών ακόμη, μάρτυρες των οποίων γινόμαστε όλοι καθημερινά στο στενό ή ευρύτερο περιβάλλον μας, κάνουν τη  διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας  ακόμη περισσότερο σημαντική, γιατί έχει θεσπιστεί, προκειμένου να μας ευαισθητοποιεί και να στρέφει το ενδιαφέρον μας σε όλους τους συνανθρώπους μας που πραγματικά δυσκολεύονται, καθώς επίσης και να μας θυμίζει συνεχώς να αφήνουμε στην άκρη το «εγώ» και να μπαίνουμε στο «εμείς». Η συνένωση των προσπαθειών όλων, από τη θέση του ο καθένας και ανάλογα με τις δυνάμεις του, η ιστορία έχει αποδείξει, ότι μπορεί να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η υποβάθμιση του «εγώ» και η ανάδειξη του «εμείς» αποτελεί ίσως το πρώτο βήμα για την εξάλειψη της φτώχειας». 


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Ηλίας Βλάχος , υπεύθυνος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών & Νιγρίτης και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών. Ο Γιάννης Μωυσιάδης συνεχάρη τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγείας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εν λόγω εκδήλωσης , τονίζοντας πως τέτοιου είδους προσπάθειες αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το κοινωνικό πρόσωπο της Περιφέρειας. Περήφανη για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης δήλωσε και η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Ευαγγελία Τανταλάκη, τονίζοντας τη δουλειά που γίνεται στο κομμάτι της κοινωνικής συνεισφοράς.
Όσοι βρέθηκαν στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης είχαν την ευκαιρία να ακούσουν άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που ήταν οι εξής :
Εισήγηση με τίτλο: « Προγράμματα Αλληλεγγύης »
Γεώργιος Τσιφούτης, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Σερρών

Εισήγηση με τίτλο: « Κρίση: Εφιάλτης ή Ευκαιρία; »
Ελένη Χατζηβασιλείου, Νομικός – Επιμελήτρια Ανηλίκων, Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Σερρών

Εισήγηση με τίτλο: «Επιπτώσεις της Φτώχειας στην Παιδική Ηλικία »Ø
Αναστάσιος Αναστασιάδης, Ιατρός Προϊστάμενος Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Σερρών

Εισήγηση με τίτλο: « Οικονομική Κρίση – Φτώχεια – Ψυχικές Διαστάσεις»Ø
Ελένη Σκέμπερη, Ιατρός Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Σερρών

 Εισήγηση με τίτλο: « Φτώχεια και Εξαρτήσεις »Ø
Φανή Καραγκιόζη, Ψυχοπαιδαγωγός – Επιστημονικό Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης «ΟΑΣΙΣ»

 Εισήγηση με τίτλο: «Εσωτερικός Πλούτος – Κινητοποιός Δύναμη στην Αξιακή Κρίση»Ø
Φωτεινή Τσουκνίδα, Ψυχολόγος Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Σερρών

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και ένα θεατρικό δρώμενο με υπεύθυνο παιδαγωγό τον Κυριάκο Θεοδωρίδη, μέσα από το οποίο εστάλησαν συγκινητικά μηνύματα σχετικά με την αναγκαιότητα προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Προϊστάμενος του τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βασίλης Βαφειάδης. 





















81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...